Az USA-ban július óta először 100 dollár alá csökkent a nyersolaj ára, mivel a finomítók megkezdték a telet megelőző szokásos karbantartásukat. A WTI jegyzése egy dollárral, 99,85 dollár/hordóra morzsolódott le amerikai idő szerint hétfőn reggelre. Ezt akár az olajpala-kitermelés bővülése is indokolhatná, de nem erről van szó.

Az év elmúlt hónapjai azzal teltek el, hogy megindultak a szállítások az új technológiával elérhetővé vált texasi és észak-dakotai lelőhelyekről, miután kiépültek azok a vezetékek, amelyek összekötik ezeket a Mexikói-öböl partján lévő finomítókkal. Míg azonban szeptember elején kapacitásuk 93 százalékán működtek az olajfinomítók, addig a múlt hétre a karbantartások miatt ez 86 százalékra esett - idézte az API intézet adatait a Financial Times.

A kereslet visszaesése miatt az amerikai olajtartalék majdnem hatmillió hordóval 372,4 millió hordóra kúszott fel néhány hét alatt. A helyzetet bonyolítja, hogy a közigazgatás átmeneti leállása elakasztotta az állami adatszolgáltatást, ezért az olajkereskedőknek az iparági szervezetként működő API adataira kell támaszkodniuk.

A világpiacon nem érződnek az amerikai fejlemények, mivel a libériai és nigériai szállítások korlátozottsága szűkíti a kínálatot. A WTI és a londoni Brent közti különbség ugyan kilenc dollárra, nőtt, ám a szakértők várakozása szerint az eltérés csökkenni fog, ahogy a finomítókban befejeződnek a karbantartások.