Rossz hír érkezett Kínából

Lefelé módosította a kínai gazdaság növekedésének tavalyi ütemét a kínai statisztikai hivatal.
MTI, 2015. szeptember 7. hétfő, 09:57
Fotó: Reuters

Kína GDP-je 7,3 százalékkal növekedett 2014-ben, ez pedig 0,1 százalékponttal alacsonyabb az első becslésben szereplő 7,4 százaléknál.

A GDP-növekedést a szolgáltatási szektor húzta le, amely a korábban jelzettnél 0,3 százalékponttal kisebb ütemben, 7,8 százalékkal bővült. A mezőgazdaság teljesítménye 4,1 százalékkal, a feldolgozóiparé és az építőiparé pedig együttesen 7,3 százalékkal növekedett. A második becslés szerint a GDP előállításában a szolgáltatások részesedése 48,1 százalék, a feldolgozó- és az építőiparé 42,7 százalék, míg a mezőgazdaságé 9,2 százalék.

A 2014-es végleges GDP-adatokat jövő év januárjában közli majd a kínai statisztikai hivatal.

Már az első becslésben szereplő 7,4 százalékos növekedési ütem is az utóbbi 24 év legalacsonyabb értéke volt, így a friss adat még tovább fokozza a kínai gazdaság romló teljesítménye miatti aggodalmakat. Az idei első két negyedévben folytatódott a növekedés lassulása, a hivatalos adatok szerint 7 százalékra mérséklődött a GDP bővülésének üteme éves összevetésben.

A kínai kormány idei éves célja 7 százalék, ám egyre több elemző kételkedik ennek realitásában. Az ANZ ausztrál bank számításai szerint a kínai GDP-növekedés éves üteme a harmadik negyedévben 6,4, a negyedikben pedig 6,8 százalék lesz, azaz idén nem éri el éves szinten a 7 százalékot.

A héten több fontos makroadat várható a világ összesített GDP-jének 13 százalékát megtermelő Kínából, így a külkereskedelem, az infláció, a kiskereskedelmi forgalom, az ipari termelés és az állóeszköz-beruházások augusztusi alakulása. Rossz előjel, hogy a múlt héten közölt beszerzésimenedzser-indexek a feldolgozóipar erős visszaeséséről tanúskodtak.

Az előző hetek tőzsdei mélyrepülése miatt is ideges befektetők attól tartanak, hogy "kemény landolás" várhat a kínai gazdaságra. Mindazonáltal számos elemző úgy véli, Kínának sikerül megakadályoznia, hogy az állami beruházások helyett a fogyasztás által vezérelt gazdasági modellre való áttérés folyamata túlságosan fájdalmas legyen, így a gazdaság váratlan gyors zuhanása nem várható, bár a növekedés lassul.

Túlzottak a kemény landolástól való félelmek, amelyeket a tőzsdei árfolyamok ingadozása váltott ki"- vélik a svájci UBS bank hongkongi elemzői.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Csatalo2, 2015.09.07 10:42

Kínának el kéne kezdeni (már jó ideje el kellett volna) felkészítenie a gazdaságát egy lassabb és fenntarthatóbb gazdasági növekedésre. Senki sem gondolhatja komolyan, hogy egy ekkora gazdaságban, mint Kína a 7-8%-os GDP növekedés sokáig fenntartható. Ennek az illúziónak a kergetése mára hatalmas hitel és ingatlanbuborékokat gerjesztett Kínában, amik rövidesen nagyon nagyot fognak durranni, ha nem kezdi el a reformokat Kína: hatékonyabb gazdaság, állami vállalatok privatizációja stb. Eddig számomra úgy tűnt, hogy a kínai vezetés realistán áll hozzá a problémákhoz, de a tőzsde válság kezelése kapcsán már némileg elbizonytalanodtam.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html