A kínai vámszolgálat szerdán közzétett adatai szerint az export dollárban számított értéke 4,8 százalékkal mérséklődött, az import pedig 8,4 százalékkal esett vissza júniusban az előző év azonos időszakához képest.

Elemzők a kivitel 4,1 százalékos csökkenését valószínűsítették a májusi ugyancsak 4,1 százalékos mínusz után, míg az import esetében a májusi 0,4 százalékos visszaesés után 5,0 százalékos mérséklődésre számítottak.

A kereskedelmi többlet értéke 48,11 milliárd dollárra rúgott júniusban, miközben elemzők 46,64 milliárd dollárt vártak a májusi 49,98 milliárd dollár után.

Jüanban számolva a kínai export értéke 1,3 százalékkal növekedett júniusban éves összevetésben, az import viszont 2,3 százalékkal csökkent, így a kereskedelmi mérleg többlete közel 311,2 milliárd jüant tett ki a májusi 325 milliárd jüan után.

Huang Szung-ping, a vámszolgálat szóvivője szerdán tartott sajtóértekezletén úgy fogalmazott, hogy a növekszik a kínai gazdaságra lefelé ható nyomás, és idei év kemény lesz a külkereskedelem számára. Az idei év első felében a legnagyobb exportpiacra, az Egyesült Államokba irányuló kínai kivitel értéke 9,9 százalékkal, az Európai Unióba irányuló kivitelé pedig 4,4 százalékkal esett vissza éves összevetésben.

A jüan dollárhoz viszonyított árfolyamának gyengesége kevés reménnyel kecsegteti a kínai exportőröket. A második negyedévben a jüan árfolyama mintegy 3 százalékkal csökkent az amerikai devizához viszonyítva, a szélesebb devizakosárral szemben pedig 5,86 százalékot veszített értékéből.