Rossz hír érkezett Németországból

A vártnál nagyobb mértékben romlott, de így is erős szinten maradt az ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti hangulatindexe februárban.
Domokos László, 2018. február 22. csütörtök, 10:31
Fotó: Pixabay

A müncheni székhelyű intézet csütörtökön közölte, hogy a januári 117,6 pontról februárban 115,4 pontra süllyedt üzleti hangulatindexének értéke. Elemzők 117,0 pontra gyengülő mutatót vártak.

Az index elemei közül a gazdasági szereplők aktuális üzleti környezetről alkotott véleményét számszerűsítő mutató a januári 127,8 pontról 126,3 pontra esett. Szakértők is gyengülő mutatóra, 127,0 pontra számítottak - írta az MTI.

A hat hónapra előretekintő várakozások mutatója is romlott, a januári 108,3 pontról 105,4 pontra süllyedt. Szakértők enyhébb visszaesést, 107,9 pontot vártak.

Bár a vállalatok kevésbé elégedettek a jelenlegi üzleti körülményekkel, az indikátor még így is 1991 óta a második legmagasabb értéken áll. Ez azt jelzi, hogy az első negyedévben 0,7 százalékkal növekszik a gazdaság - mondta Clemens Fuest, az ifo vezetője.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e. V.) havi rendszerességgel állítja össze mintegy 7 ezer gazdasági szereplő megkérdezésével németországi üzleti hangulatindexét.

Fotó forrása: Pixabay.com

HOZZÁSZÓLÁSOK