Rossz hír jött az EU-ból

Lassult az euróövezet gazdasági teljesítményének növekedése júniusban az IHS Markit gazdaságkutató intézet vállalati beszerzési menedzserek körében végzett felmérése szerint.
Dzindzisz Sztefan, 2017. július 5. szerda, 11:08
Fotó: Pixabay

Júniusban az euróövezet szolgáltatóipari beszerzési menedzserindexe (bmi) öt hónapja a legalacsonyabb szintre, 55,4 pontra süllyedt a májusi 56,3 pontról. A szolgáltatóipari és a már korábban közölt feldolgozóipari adatok egyesítésével képzett júniusi összetett bmi 56,3 pontra csökkent a májusi 56,8 pontról.

A legnagyobb euróövezeti gazdaságok közül a német összetett bmi 56,4 pontra, négyhavi mélypontra süllyedt, míg a francia mutató kéthavi mélypontra, 56,6 pontra. Eközben az olasz mutató három hónapja a legalacsonyabb szintre, 54,5 pontra esett, a spanyol index ugyanakkor 22 havi csúcsra, 57,7 pontra ugrott - írja az MTI.

A mutató 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

A júniusi és ezzel együtt a második negyedévi mutatók alapján biztató az euróövezeti gazdasági növekedés kilátása - kommentálta a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. (Közben Kínában újabb lassulást mértek.)

A gazdasági aktivitás valamelyes lassulása ellenére az euróövezet 19 országa a júniussal végződött három hónapban hat éve a legnagyobb növekedést mutatta fel, a GDP negyedéves összevetésben 0,7 százalékkal bővült az első negyedévi 0,6 százalékkal szemben - az IHS Markit számításai szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK