Ezen belül a német PMI három év óta a legmélyebbre, 43 pontra esett a júniusi 45 pontról, a francia PMI pedig 43,4 pontra csökkent a júniusi 45,2 pontról. Az index 50 pont alatt csökkenést, fölötte növekedést jelez. A Markit megjegyezte, hogy a valutaövezeten belül szinte minden ország PMI-je az 50 pontos szint alatt van. Írország törte meg a trendet, ahol 15 havi csúcsra, 53,9 pontra emelkedett a mutató.

Az euróövezet gazdasága az első negyedévben stagnált, az újabb vésztjósló adatok azonban azt vetítik előre, hogy a zóna belföldi összterméke (GDP) a második és a harmadik negyedévben is csökken. A második negyedévi GDP-adatot augusztus 14-én közlik.

A rossz PMI miatt erősödni fog az Európai Központi Bank kormányzó tanácsára nehezedő nyomás, hogy csütörtöki ülésén hozzon intézkedéseket a növekedés ösztönzésére. Az euróövezetre nézve különösen aggasztónak tartják az elemzők, hogy az indexek azt mutatják: a zóna legnagyobb gazdaságai egyre sebezhetőbbé válnak, és így csökken a képességük a gyengébb tagországok támogatására.

Ugyanakkor a jelek szerint a gyengébb gazdaságok lassan elérik a mélypontot. A spanyol PMI 41,1 pontról 42,3 pontra emelkedett, Görögországban pedig, amelynek gazdaságára a legpusztítóbb hatással volt az adósságválság, 40,1 pontról 41,9 pontra emelkedett.