Rossz hír jött az eurózónából

Március óta a legpesszimistábban ítélték meg az eurózóna gazdasági helyzetét a vállalatok és fogyasztók augusztusban - mutatja az Európai Bizottság felmérése.
MTI, 2016. augusztus 30. kedd, 12:08
Fotó: Napi.hu

Az euróövezet gazdasági hangulatindexe (ESI) 103,5 pontra esett a júliusi 104,5 pontról, jelezve, hogy a Brexit egyre inkább érezteti kedvezőtlen hatását. Az adat jóval rosszabb a várakozásoknál, a Reuters által megkérdezett elemzők 104,1 pontra számítottak.

Az index esése erős hangulatváltozást jelez. Júliusban a brit vállalatok és fogyasztók riadtan reagáltak a Brexitre, míg az EU többi tagállamát kevésbé rázta meg a döntés.

Augusztusban ellenben a brit ESI 104 pontra emelkedett a júliusi 102,6 pontról, igaz, jóval elmaradt a június 23-iki brit népszavazás előtti értékektől.

Elemzők szerint az euróövezeti ESI süllyedése azt mutatja, hogy nagy a bizonytalanság a Brexit következményeinek megítélésében, hiszen egyelőre semmit sem tudni Nagy-Britannia és az EU jövőbeli kapcsolatrendszeréről.

A bizonytalanság oda vezethet, hogy a vállalatok elhalasztják beruházásaikat, a fogyasztók pedig óvatosabbá válnak, mindez pedig fékezi a gazdasági növekedést.

HOZZÁSZÓLÁSOK