Rossz hír jött az eurózónából - Ifo

A müncheni Ifo gazdaságkutató intézet felmérése szerint a negyedik negyedévben kissé lelassul a fellendülés üteme az eróövezetben, de a növekedés mind a 19 tagállamban folytatódik.
MTI-Eco, 2015. november 5. csütörtök, 17:27
Fotó: Napi.hu

Az intézet csütörtökön tette közzé a negyedik negyedévre vonatkozó gazdasági hangulatindexét, amely azt jelzi, hogy a klíma enyhén romlott, az index 2 ponttal 122 pontra csúszott le.

A 300 megkérdezett nemzetközi szakértő a jelenlegi helyzetet kedvezőnek találja, de a következő hónapokra vonatkozó kilátásokat illetően szkeptikusabbak.

A szakértők különösen Franciaország, Portugália és Spanyolország esetében fogták vissza várakozásaikat, míg Írország, Olaszország, Lettország és Szlovénia kilátásait lényegesen derűlátóbban ítélik meg.

Az Ifo mindamellett úgy látja, hogy a következő három-öt évben az eurózóna gazdasági növekedése elérheti az 1,7 százalékot a múlt év végén prognosztizált 1,5 százalékkal szemben.

Az Európai Bizottság csütörtökön kiadott őszi prognózisa az euróövezet egészében erre az évre a GDP 1,6 százalékos növekedésével számol, majd jövőre 1,8, 2017-re pedig 1,9 százalékra gyorsul fel a növekedés üteme.

HOZZÁSZÓLÁSOK