Rossz hír jött az USA-ból

A borúlátóra fordult kilátások miatt romlott a fogyasztói bizalom az Egyesült Államokban februárban - ez derült ki a Michigan egyetem szokásos havi felméréséből, amelynek előzetes eredményét pénteken tették közzé.
Domokos László, 2017. február 10. péntek, 18:00
Fotó: Napi.hu

A fogyasztói hangulatindex 95,7 pontra esett vissza a januári 98,5 pontról, miközben elemzők 97,9 pontra számítottak A januárinál jobb adatot utoljára 13 éve, 2004 januárban mértek. A mutató értéke a jelentős csökkenés ellenére is az utóbbi évtized öt legjobb adata között van.

Az alindexek közül a következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói várakozások mutatója 90,3 pontról 85,7 pontra esett, a jelenlegi helyzetet tükröző almutató pedig 111,3 pontról 111,2 pontra csökkent. Az egyéves időtávú inflációs várakozás 2,8 százalékra nőtt az előző havi 2,6 százalékról, míg az öt-tíz éves inflációs várakozás 2,5 százalékra mérséklődött a januári 2,6 százalékról.

A fogyasztók háromnegyede arra számít, hogy a Fed emeli a kamatokat. A háztartások egyharmada - 1984 márciusa óta a legtöbben - azt várja, hogy idén tovább csökken a munkanélküliségi ráta - írta az MTI.

A Michigan hangulatindex a Conference Board gazdaságkutató intézet indexe mellett a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék, hogyan alakul a fogyasztás, amely az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adja. A Michigan Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felmérés keretében legalább ötszáz személyt kérdeznek meg telefonos interjú keretében.

HOZZÁSZÓLÁSOK