Rossz hír jött Görögországból - erre az elemzők sem számítottak

Rosszabb teljesítményt nyújtott a görög gazdaság az idei első negyedévben, mint amire az előzetes adatok alapján számítani lehetett.
MTI, 2016. május 30. hétfő, 15:09
Fotó: MTI/AP

A görög statisztikai hivatal (ELSTAT) hétfőn kiadott második becslése szerint Görögország hazai összterméke január-márciusban szezonális kiigazítással 0,5 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest, éves összehasonlításban pedig 1,4 százalékkal esett vissza. Az első becslésben még 0,4 százalékos havi, illetve 1,3 százalékos éves zsugorodás szerepelt.

Az állóeszköz-beruházások 7,5 százalékkal nőttek az első negyedévben az előző negyedévhez képest, azonban a fogyasztás 0,5 százalékkal, az export 3,3 százalékkal, az import pedig 0,3 százalékkal csökkent.

Görögország gazdasága a második fél évben már növekedésre válthat, de az idei év egészét tekintve recesszióban marad. Az Európai Bizottság legutóbbi prognózisában azt jósolta, hogy a tavalyi 0,2 százalékos csökkenés után idén 0,3 százalékkal esik vissza a görög gazdaság teljesítménye, ám jövőre már 2,7 százalékkal növekedhet.

HOZZÁSZÓLÁSOK