A kínai statisztikai hivatal adatai szerint a bmi az év végén 54,6 pontra csökkent a novemberi 56 pontról. (A mutató 50 pont feletti értéke az ágazat aktivitásának növekedését, az alatt pedig zsugorodását jelzi.)

A friss adat a feldolgozóipari aktivitás csökkenése, a hitelkínálat szűkülése és a vállalati készletfelhalmozás mérséklődése mellett újabb jele annak, hogy a világ második legnagyobb gazdasága veszíthetett lendületéből 2013 végén. A Reuters által megkérdezett szakértők szerint 2013 egészében 7,6 százalékkal nőtt a kínai GDP. Ez meghaladja ugyan a 7,5 százalékos kormányzati várakozást, de 14 éve a leggyengébb éves érték.

A kínai statisztikai hivatal szerdán közölte a feldolgozóipari bmi-t, e szerint decemberben lassult a gyáripari aktivitás. Ugyanezt mutatta a HSBC brit nagybank felmérése, amelyet csütörtökön tettek közzé. A HSBC és a Markit Economics londoni gazdaságkutató január 6-án publikálja saját - kisebb magáncégek körében végzett adatfelvételre támaszkodó - szolgáltatóipari bmi-jét.