A Caixin Insight Group és a Markit kínai, illetve londoni piackutató intézet együttműködésével készített kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index szeptemberi előzetes értéke 47,0 pontra süllyedt, ami 2009 márciusa óta a legrosszabb teljesítményt takarja. Elemzők 47,5 pontot vártak az augusztusi végleges 47,3 pont után.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. Az előzőnél alacsonyabb 50 pont feletti érték a növekedési ütem lassulását tükrözi.

A kínai feldolgozóipar teljesítménye már a hetedik egymást követő hónapban csökkent szeptemberben. Az előző hónaphoz képest gyakorlatilag minden almutató romlott, a megkérdezett 420 vállalat összességében gyorsuló ütemben csökkentette a termelést, az árakat és munkavállalók számát a megrendelések állományának szűkülésére reagálva. A termelés szintjét mutató index értéke hat és féléves mélypontra, 45,7 pontra esett az augusztusi 46,4 pontról. A megrendelések állománya négy és féléves mélypontra csúszott le, ezen belül az új külföldi megrendelések értéke 2013 közepe óta nem tapasztalt mértékben zsugorodott.

"A vártnál gyengébb BMI arra utal, hogy a hazai és a külföldi kereslet nyomott maradt. Szinte teljesen bizonyos, hogy Kína gazdasági növekedésének üteme 7 százalék alá esik az év második felében" - vélik a Minsheng Securities nevű, pekingi székhelyű értékpapír-kereskedési szolgáltatásokat nyújtó cég közgazdászai, akik arra számítanak, hogy az idei 7 százalékos növekedési cél elérésének érdekében a jegybank tovább lazítja monetáris politikáját, a kormány pedig újabb költségvetési intézkedésekkel rukkol elő a következő hónapokban.

He Fan, az adatok gyűjtésével és elemzésével foglalkozó Caixin Insight Group vezető közgazdásza a felméréshez fűzött kommentárjában úgy fogalmazott, a mutatók csökkenése azt jelzi, hogy a feldolgozóipar kulcsfontosságú szakaszba jutott a strukturális átalakítások folyamatában. Összességében az alapok jók, a feldolgozóipar teljesítményének gyengülése főleg a külső kereslet és az árak alakulására vezethető.

Türelemre lehet szükség ahhoz, hogy a stabilizálást célzó költségvetési intézkedések hatékonysága a valóságban is tükröződjön - tette hozzá He Fan.

A Markit korábban a HSBC befektetési bankcsoporttal működött együtt, Kína vezető médiacsoportja, a Caixin Media augusztus óta támogatja a BMI-felmérés készítését.