Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A politikus elsősorban gazdasági kérdésekről beszélt. A kormányfő szerint az idei GDP-növekedés 6,5 százalék körüli lesz. Tavaly a kínai gazdaság 6,7 százalékkal, 26 éve a legkisebb ütemben nőtt.

Peking mindent megtesz annak érdekében, hogy megoldást találjon a nemzetközi kereskedelmi kapcsolatokban jelentkező mind nagyobb bizonytalanság mérséklésére. A deglobalizáció és a protekcionizmus egyre nagyobb teret nyer, ami komoly kivívás a kínai gazdaságnak. Idén a fogyasztói áremelkedés várhatóan 3 százalék lesz a tavalyi 2 százalék után.

Idén 11 millió új munkahelyet teremtenek, 1 millióval többet a tavalyinál és hogy a munkanélküliséget a városokban 4,5 százalékon akarják tartani.

A kínai miniszterelnök a mintegy 2900 küldött előtt arról is beszélt, hogy a GDP-arányos államháztartási hiány idén is 3 százalék lesz: a deficit 345,16 milliárd dollárt tesz ki, 29 milliárd dollárral lesz magasabb 2016-hoz viszonyítva.

A kormányzati kiadásokat idén 5 százalékkal lefaragják. Li Kö-csiang (a képen középen) bejelentette, hogy folytatják a nehézipar visszaszorítását és a veszteségesen működő állami cégek felszámolását. Ennek keretében az idén 50 millió tonnával csökkentik az acéltermelési és 150 millió tonnával a széntermelési kapacitást. Ezen felül bezárnak szénnel működő erőműveket, ezek együttes energiatermelése mintegy 50 gigawatt.

Idén 116,11 milliárd dollárt fordítanak vasúti pályák építésére és korszerűsítésére, 261 milliárd dollárt pedig gyorsforgalmi autóutak létrehozására, illetve a vízi közlekedés fejlesztésére. Kína - pénzügyi ágazaton kívüli - külföldi befektetéseinek értéke idén várhatóan 170 milliárd dollár lesz, ami nagyjából azonos a tavalyi 170,1 milliárd dollárral.

A várakozásokkal szemben a miniszterelnök nem közölt adatokat a katonai kiadásokról. Szombaton a törvényhozás szóvivője azt mondta, hogy Kína mintegy hét százalékkal növeli idén védelmi költségvetését. Sokan arra számítottak, hogy vasárnap a miniszterelnök pontos számokat ismertet ezzel kapcsolatban.

Röviddel a miniszterelnök parlamenti beszéde után a kínai védelmi minisztérium bejelentette, hogy a védelmi kiadások összege először lépi át az ezer milliárd jüant, és 1044 milliárd jüan (151 milliárd dollár) lesz az idén. A tavalyi kiadásokhoz viszonyított 7 százalékos növekedés a legkisebb bővülés az évtizedben, ami a kínai gazdasági növekedés lassulásával függ össze - írta az MTI.