A szezonális- és árhatásoktól tisztított adatok szerint 1,9 százalékkal estek januárban a feldolgozóipari megrendelések a decemberi 1,1 százalékos emelkedés után. Elemzők 0,5 százalékos emelkedést vártak. A belföldi megrendelések 0,6 százalékkal, a külföldiek 3,0 százalékkal estek vissza. A legnagyobb, 4,1 százalékos visszaesés az euróövezeti megrendelésekben volt.

"A megrendelések visszaesése arra utal, hogy az ipari ágazat még nem lendült túl a nehézségeken" - fogalmazott közleményében a minisztérium. A tartós fogyasztási cikkek megrendelései 2,8 százalékkal csökkentek januárban a decemberi 1,2 százalékos növekedés után. A beruházási javakat gyártó ágazatok megrendelései 2,9 százalékkal estek az előző havi 2,1 százalékos emelkedés után. A továbbfelhasználásra termelő ágazatok megrendelései 0,4 százalékkal csökkentek januárban a decemberi 0,6 százalékos esés után.

A magyarországi elemzők azért kísérik figyelemmel a német gazdaság, és különösen a német ipar teljesítményét, mert Németország a magyar autó- és feldolgozóipar legfontosabb külkereskedelmi partnere.