Rossz hír jött Németországból

A Brexit következményeként a vártnál jóval erősebben romlott az üzleti hangulat Németországban és az euróövezetben is júliusban a mannheimi ZEW (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung) gazdaságkutató intézet felmérése szerint.
MTI, 2016. július 19. kedd, 12:06
Fotó: Reuters

A ZEW kedden közölte, hogy a német pénzügyi elemzők következő hat hónapra vonatkozó várakozásait mutató hangulatindex értéke 26 ponttal, a júniusi 19,2 pontról mínusz 6,8 pontra csökkent. A The Wall Street Journal által megkérdezett közgazdászok is a hangulat romlására számítottak, de jóval kisebb mértékű visszaesésre, 9,1 pontos júniusi értékre számítottak.

Az index hosszú távú átlaga 24,3 pont. A júliusi mínusz 6,8 pont 2012 novembere óta a leggyengébb érték.

Az aktuális üzleti környezet megítélése is rosszabb a várakozásoknál. Az aktuális állapotot tükröző index értéke 54,5 pontról 49,8 pontra süllyedt, miközben szakértők 52,0 pontra számítottak.

Az adatokat kommentálva Achim Wambach professzor, a ZEW elnöke rámutatott: a Nagy-Britannia európai uniós tagságáról június 23-án tartott népszavazás eredménye, azaz a kilépést támogatók győzelme, meglepte a pénzpiaci szakértők többségét. Az üzleti hangulatot jelentősen rontotta, hogy az elemzők bizonytalanok annak megítélésében, milyen következményekkel jár a népszavazás a német gazdaságra nézve. Különösen aggódnak az exportkilátások, valamint az európai bank- és pénzügyi rendszer stabilitása miatt.

Az euróövezeti várakozásokat mutató ZEW-hangulatindex még nagyobb mértékben romlott: 34,9 ponttal, a júniusi 20,2 pontról mínusz 14,7 pontra zuhant az értéke. Szakértők kisebb mértékű csökkenést, 12,3 pontos értéket vártak. Az aktuális üzleti környezet megítélése 2,4 ponttal mínusz 12,4 pontra süllyedt júliusban.

A német pénzügyi elemzők véleménye legnagyobb mértékben Nagy-Britanniát illetően romlott. A következő hat hónapra vonatkozó várakozásaikat mutató index értéke 64,7 ponttal mínusz 77,2 pontra csökkent, a jelenlegi helyzet megítélése pedig 19,7 ponttal mínusz 16,6 pontra zuhant.

Az ifo gazdaságkutató intézet jövő héten hétfőn közli a júliusra vonatkozó németországi üzleti hangulatindexét. A pénzügyi elemzőket megkérdező ZEW-vel szemben az ifo a németországi vállalkozások körében gyűjt adatokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK