BUX
38671

Rossz hír jött Svájcból

Az első negyedévi 0,6 százalék után mindössze 0,4 százalékkal nőtt a svájci GDP 2011 második negyedében. A fő bűnös az erős svájci frank.

NAPI, 2011. szeptember 1. csütörtök, 08:14

A csütörtökön közölt adat a leggyengébbnek számít a 2009 második negyedévében mért visszaesés óta. A statisztika mindazonáltal megfelelt a várakozásoknak - jelentette a Bloomberg.

Az export 1,3 százalékkal csökkent az első negyedévi 3,4 százalékos növekedést követően, a beruházások pedig 2 százalékkal estek vissza. A romló eredményekért a frank látványos erősödése a felelős: az exportot visszavetette, a nehézségek láttán pedig a cégek csökkentették beruházásaikat. A háztartások fogyasztása eközben élénkült, az első negyedévi 0,1 százalék után 0,2 százalékos plusz következett.

A GDP-növekedés ráadásul tovább fog lassulni a második félévben, bár recesszió nem lesz - vélekedett a Credit Suisse egyik szakértője. A borús kilátásokat erősíti, hogy Svájc legnagyobb exportpiaca, a 17 tagú eurózóna sem remekel, a második negyedévi GDP-növekmény mindössze 0,2 százalék volt, ami a 2009-es recesszió óta a legrosszabb teljesítménynek számít.

A svájci jegybank augusztusban több monetáris politikai intézkedést is tett a frank gyengítése érdekében, a kormány pedig tegnap azt közölte, hogy 870 millió frankot szán az erős deviza hatásainak ellensúlyozására. Mindemellett tempós frankgyengülést váltott ki szerdán az, arról nyilatkozott, hogy nem nagyon fog a közeljövőben tovább gyengülni a frank, illetve, hogy a kormánynak nincs árfolyamcélja. A nyilatkozatot meglovagolva a helyi bankok heves euró vételekbe kezdtek.http://www.napi.hu/tozsdek-piacok/robban_a_svajci_frank_mi_tortenik_frissitett_.494243.html