Rossz hír: lassul az amerikai gazdaság

A Fed regionális irodáinak harmada a gazdasági növekedés némi lassulását érzékelte az elmúlt hetekben. Több helyről jelezték a közigazgatás részleges leállásának káros hatásait.
Napi.hu, 2013. október 16. szerda, 20:41
Fotó: Napi.hu

Az USA nagyjából egyharmadán minden bizonnyal lassult a GDP növekedése szeptember végén, október elején - derül ki a Fed Beige Book jelentéséből, amelyet a bank helyi irodái állítanak össze a vállalatoktól gyűjtött információk alapján. A Fed 12 kerületéből négyben tapasztalták ezt a kellemetlen folyamatot. A többi nyolc iroda az eddigi idei Beige Bookok szóhasználatát megismételve, szerény, visszafogott bővülésről számolt be.

A fogyasztói kiadások némi növekedést mutatnak, elsősorban az autóeladások bővülésének köszönhetően. A kiskereskedők optimistán várják az év végi bevásárlási szezont. Az építőipari tevékenység és a lakásépítések élénkültek, bár egyes helyeken aggodalmat okoz a jelzáloghitelek drágulása. A nem lakáscélú építkezések növekedése lassult.

A feldolgozóipar élénkül: három kerületben erősödött, háromban gyengült a növekedés. A foglalkoztatás bővült, az infláció visszafogott maradt. A keleti parton gondot okoz a nemzeti turistalátványosságok bezárása a kormány finanszírozásának korlátozása miatt. Sok helyen jelezték a cégek, hogy aggasztja őket a kettős költségvetési válság elnyúlása.

HOZZÁSZÓLÁSOK