Az amerikai a Fed szerdai kamatdöntő ülése után kiadott közleményében megtartotta ugyan azt a megfogalmazást, amely szerint az alapkamat belátható ideig nulla közelében marad, ám olyan célzásokat tett, amelyek arra utalnak, hogy a korábban feltételezettnél gyorsabban növelheti a hitelköltségeket - adja közre a szakértők véleményét és a piaci reakciókból levonható következtetéseket a Reuters.

Sok közgazdász arra számít, hogy végül, jó eséllyel már a következő hónapokban módosítani fogják a március óta változatlan szöveget, mivel úgy látják, hogy az amerikai gazdaság általánosságban egyre jobb teljesítményt produkál. A döntéshozók egyébként a várakozásoknak megfelelően 0,25 százalékon hagyták az amerikai alapkamatot és újabb 10 milliárd dollárral mérsékelték a bank havi kötvényvásárlásait, ami azt jelenti, hogy októberben teljesen befejezhetik a mennyiségi monetáris enyhítést.

Rossz hír

Miközben a kulcsfontosságú "belátható időn belül" kitétel megmaradt a szövegben, a kamatszint normalizálásával kapcsolatos új terv arra utal, hogy elképzelhetőnek tartják a magasabb kamatokat - mondta a Reutersnek John Kilduff, a New York-i Again Capital LLC tanácsadó cég partnere. A Fed több döntéshozója is arról beszélt az elmúlt hetekben, hogy nem jó, ha a kamatemeléssel kapcsolatos merev vállalásokkal - az emelés időpontjának viszonylag pontos megadásával - megkötik a jegybank kezét. Így ugyanis nem tudnak kellő rugalmassággal reagálni gazdaság változására.

A részvényárak nem igazán reagáltak a Fed közleményére, a dollár azonban 2008 szeptembere óta nem látott szintre erősödött a japán jennel szemben. Az amerikai államkötvények hozama kicsit nőtt, ahogy a befektetők elkezdték hozzáigazítani várakozásukat a várhatóan emelkedő rátákhoz. Ez nem jó hír a feltörekvő országoknak, köztük a magyar államnak, mert ha nő a biztonságosnak tartott eszközökön elérhető hozam, az elcsábítja a befektetőket a kockázatosabb papírok piacáról. Következésképpen nagyobb megtérülést kell kínálniuk.

Sokkoló

A várakozások módosulását jelzi, hogy megugrott az amerikai alapkamat nagyságára adott becslések medián átlaga. A jövő év végére immáron 1,375 százalék adódik, szemben a júniusi prognózisban szereplő 1,125-tel. 2016 végére 2,875 százalékot jósolnak a befektetők a három hónappal ezelőtti 2,50 helyett, míg 2017-re 3,75 százalék a friss prognózis. Az utóbbit tartják semlegesnek - sem negatívnak, sem ösztönzőnek - a szakértők. Van olyan elemző, aki sokkolónak minősíti az utóbbi adatot, mert úgy gondolta, hogy jóval több időre lesz szükség a semleges állapot eléréséhez.