Rossz hír Magyarországnak - Jöhet a feketeleves

A sorok között olvasó elemzők úgy látják, hogy a korábban vártnál gyorsabban emelheti alapkamatát az amerikai jegybank. Ez rossz hír a feltörekvő országoknak, amelyek államkötvényeit az elmúlt években a pénzbőség miatt vásárolták szívesen a befektetők.
Napi.hu, 2014. szeptember 18. csütörtök, 11:31
Fotó: Reuters

Az amerikai a Fed szerdai kamatdöntő ülése után kiadott közleményében megtartotta ugyan azt a megfogalmazást, amely szerint az alapkamat belátható ideig nulla közelében marad, ám olyan célzásokat tett, amelyek arra utalnak, hogy a korábban feltételezettnél gyorsabban növelheti a hitelköltségeket - adja közre a szakértők véleményét és a piaci reakciókból levonható következtetéseket a Reuters.

Sok közgazdász arra számít, hogy végül, jó eséllyel már a következő hónapokban módosítani fogják a március óta változatlan szöveget, mivel úgy látják, hogy az amerikai gazdaság általánosságban egyre jobb teljesítményt produkál. A döntéshozók egyébként a várakozásoknak megfelelően 0,25 százalékon hagyták az amerikai alapkamatot és újabb 10 milliárd dollárral mérsékelték a bank havi kötvényvásárlásait, ami azt jelenti, hogy októberben teljesen befejezhetik a mennyiségi monetáris enyhítést.

Rossz hír

Miközben a kulcsfontosságú "belátható időn belül" kitétel megmaradt a szövegben, a kamatszint normalizálásával kapcsolatos új terv arra utal, hogy elképzelhetőnek tartják a magasabb kamatokat - mondta a Reutersnek John Kilduff, a New York-i Again Capital LLC tanácsadó cég partnere. A Fed több döntéshozója is arról beszélt az elmúlt hetekben, hogy nem jó, ha a kamatemeléssel kapcsolatos merev vállalásokkal - az emelés időpontjának viszonylag pontos megadásával - megkötik a jegybank kezét. Így ugyanis nem tudnak kellő rugalmassággal reagálni gazdaság változására.

A részvényárak nem igazán reagáltak a Fed közleményére, a dollár azonban 2008 szeptembere óta nem látott szintre erősödött a japán jennel szemben. Az amerikai államkötvények hozama kicsit nőtt, ahogy a befektetők elkezdték hozzáigazítani várakozásukat a várhatóan emelkedő rátákhoz. Ez nem jó hír a feltörekvő országoknak, köztük a magyar államnak, mert ha nő a biztonságosnak tartott eszközökön elérhető hozam, az elcsábítja a befektetőket a kockázatosabb papírok piacáról. Következésképpen nagyobb megtérülést kell kínálniuk.

Sokkoló

A várakozások módosulását jelzi, hogy megugrott az amerikai alapkamat nagyságára adott becslések medián átlaga. A jövő év végére immáron 1,375 százalék adódik, szemben a júniusi prognózisban szereplő 1,125-tel. 2016 végére 2,875 százalékot jósolnak a befektetők a három hónappal ezelőtti 2,50 helyett, míg 2017-re 3,75 százalék a friss prognózis. Az utóbbit tartják semlegesnek - sem negatívnak, sem ösztönzőnek - a szakértők. Van olyan elemző, aki sokkolónak minősíti az utóbbi adatot, mert úgy gondolta, hogy jóval több időre lesz szükség a semleges állapot eléréséhez.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Knapp75, 2014.09.18 14:26

@illiber: Egyébként a "vásárlóerő" kifejezést hallottad már? :)

Vajon miért jó, ha a forint vásárlóereje csökken? (és ezzel mindenkié, akinek forintban van elsődlegesen jövedelme)
Ez szerinted jó, te matolcsy-light?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Knapp75, 2014.09.18 14:22

@illiber: Ülj be Bécsben egy kávéházba, dőlj hátra és miközben egyre drágábban iszod a kávét a forint fizetésedhez képest, mosolyogva kiabáld azt, hogy "versenyelőnyben vagyok, versenyelőnyben vagyok"!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2014.09.18 14:17

@illiber: " a ft jó,ha gyenge ..versenyelőny ..."

Már többször említettem, hogy ne igyál ennyit fényes nappal, mert permanensen hülyeségeket szajkózol!

A gyenge forint senkinek nem jó kis hazánkban a néhány valóban nagy multit leszámítva.
A merci az Audi a gyenge forint miatt havi 1000 eu alatt megússza azt a melóst aki 300000 Huf fizetést kap, mert vele forintban számolnak el.
Cserébe kemény valutáért, ha jobban tetszik híg forintért veszel üzemanyagot, földgázt, és minden import terméket.
Az általad favorizált mezőgazdaságot, mint legjobban teljesítő szektort is keményen érinti a gyenge forint. Örülnek a parasztok a bevételnek, de szívják a fogukat, mikor a kasszához kell járulni egy traktor vagy kombájn pótalkatrész miatt.

A gyenge forint a kormánynak jó, mert szabadon lehet garázdálkodni ..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Archer58, 2014.09.18 13:04

@illiber: Kihagytál kettő magánhangzót. Mondjuk így sincs sok értelme.

a futó jó,ha gyenge ..versenyelőny ...

:-)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homerosz, 2014.09.18 13:00

a szektás mocskoknak kiadta a szektaközpont, hogy éltesség az elértéktelenedő forintot, mert az milyen jót tesz az exportnak.

én meg rávilágítok arra, hogy az egyetlen érdemi "exporttermék" a magyar munkaerő, amit az elértéktelenedő forint olcsóvá tesz. ez pedig nem más, mint a magyar családok jövedelme, ez lesz egyre értéktelenebb.

na, ez a szektás férgeknek nem tetszik. na nem a magyar családok elértéktelenedő jövedelme, azzal semmi bajuk. az nem tetszik nekik, hogy erre valaki rávilágít... a szektás férgek már csak ilyenek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html