Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Federal Reserve philadelphiai körzete csütörtökön azt közölte, hogy a feldolgozóipar teljesítményét tükröző mutató 32,8 pontra csökkent a márciusi 43,3 pontról. Az index értéke ezzel már a nyolcadik egymást követő hónapban volt pozitív.

A nullánál kisebb érték a feldolgozóipari szektor zsugorodását jelzi, a pozitív érték pedig bővülésre utal. Elemzők a feldolgozóipar teljesítménynövekedésének nagyobb csökkenésére számítottak, átlagosan 30 pontot vártak márciusra.

Az új megrendelésekre, a kiszállításokra és a foglalkoztatásra vonatkozó márciusi alindexek mind erősödtek vagy stagnáltak. A vállalkozások optimisták a jövőt illetően, a hat hónapra előretekintő várakozásokat tükröző index értéke a februári 53,5 pontról márciusban 59,65 pontra emelkedett. A februári 58 százalék után márciusban a választ adók 66 százaléka számított arra, hogy termelése növekszik a következő hat hónapban. Visszaesésre 7 százalék számított márciusban a februári 5 százalék után. Elemzők szerint a Fed philadelphiai körzetének feldolgozóipari aktivitásról közölt adata általában az országos trendet tükrözi - írta az MTI.

Csökkent a lakásépítési engedélyek száma

A kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, az U.S. Census Bureau csütörtökön kiadott kimutatása szerint februárban a januári 1,293 milliónál 6,2 százalékkal kevesebb, évesítve 1,213 millió lakásépítési engedélyt adtak ki. Az idén februárban kiadott engedélyek száma 4,4 százalékkal haladja meg a 2016 februárjában kiadott évesített 1,162 milliót.

Elemzők évesítve 1,26 millió lakásépítési engedély kiadásával számoltak februárra.

A megkezdett lakásépítések száma évesítve 1,288 millió volt februárban, 3,0 százalékkal magasabb a januári 1,251 milliónál, és 6,2 százalékkal a 2016 februári 1,213 millió felett. Elemzők évesítve 1,26 millió megkezdett lakásépítéssel számoltak januárra.

A vártnál több a munkanélküli

Az előzetes várakozásoknál kisebb mértékben csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma a múlt héten az Egyesült Államokban.

Az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön azt közölte, hogy a március 11-én zárult héten a szezonálisan kiigazított adatok szerint a segélykérelmek száma 2 ezerrel 241 ezerre csökkent. Elemzők azzal számoltak, hogy a segélykérelmek száma 240 ezerre csökken.

Ez volt a 106. egymást követő hét, amikor 300 ezer alatt maradt a szám, ilyen hosszú egybefüggő időszakra 1970 óta nem volt példa. A 300 ezer alatti értéket a munkaerőpiac robusztus erősödésének jeleként értelmezik az elemzők. A heti ingadozások enyhítését kiszűrő négyheti mozgóátlag 750-nel 237 250-re csökkent.