Rossz hírek jöttek az eurózóna gazdaságáról

Az eurózóna beszerzési menedzser indexének előzetes, júliusi adata nem mutat változást az előző hónaphoz viszonyítva, az év hetedik hónapjában is 46,4 ponton áll.
NAPI, 2012. július 24. kedd, 11:03
Fotó: Napi.hu

Az 50 alatti érték már hatodik hónapja a magángazdasági aktivitás zsugorodását jelzi az euróövezetben. Az érték viszont a várakozásoknak megfelel.

A feldolgozóipari PMI 37 havi mélypontjára, 44,1 pontra esett az előző havi 45,1 pontról a Markit adatai szerint, míg a szolgáltatóipari alindex négyhavi csúcsra, 47,6 pontra emelkedett a júniusi 47,1-ről, de még mindig a zsugorodást jelző zónában van.

A gazdasági aktivitás az egész eurózónában csökkent, Németországban az elmúlt három évi adatok alapján a leggyorsabb ütemmel. A Markit előzetes júliusra vonatkozó előzetes becslése szeirnt az előzetes becslése szerint az összetett beszerzési menedzserindex 47,3 pontra csökkent a júniusi 48,1 pontról. Ez a legnagyobb mértékű csökkenés 2009 júliusa óta, amikor tombolt a válság Európában. Júliusban már a harmadik egymást követő hónapban csökkent Németországban a magángazdaság teljesítménye.

A feldolgozóipari PMI a júniusi 45 pontról a várt 45,1 helyett 43,3 pontra süllyedt.

Elemzők rámutattak: az adatból arra is lehet következtetni, hogy Európa legnagyobb gazdaságában a harmadik negyedévben is csökkenni fog a GDP azt követően, hogy valószínűleg már a második negyedévben is zsugorodott a gazdaság az euróövezeti válság terebélyesedése miatt. Németországban az első negyedévben 0,5 százalékkal nőtt a GDP.

HOZZÁSZÓLÁSOK