Az 50 alatti érték már hatodik hónapja a magángazdasági aktivitás zsugorodását jelzi az euróövezetben. Az érték viszont a várakozásoknak megfelel.

A feldolgozóipari PMI 37 havi mélypontjára, 44,1 pontra esett az előző havi 45,1 pontról a Markit adatai szerint, míg a szolgáltatóipari alindex négyhavi csúcsra, 47,6 pontra emelkedett a júniusi 47,1-ről, de még mindig a zsugorodást jelző zónában van.

A gazdasági aktivitás az egész eurózónában csökkent, Németországban az elmúlt három évi adatok alapján a leggyorsabb ütemmel. A Markit előzetes júliusra vonatkozó előzetes becslése szeirnt az előzetes becslése szerint az összetett beszerzési menedzserindex 47,3 pontra csökkent a júniusi 48,1 pontról. Ez a legnagyobb mértékű csökkenés 2009 júliusa óta, amikor tombolt a válság Európában. Júliusban már a harmadik egymást követő hónapban csökkent Németországban a magángazdaság teljesítménye.

A feldolgozóipari PMI a júniusi 45 pontról a várt 45,1 helyett 43,3 pontra süllyedt.

Elemzők rámutattak: az adatból arra is lehet következtetni, hogy Európa legnagyobb gazdaságában a harmadik negyedévben is csökkenni fog a GDP azt követően, hogy valószínűleg már a második negyedévben is zsugorodott a gazdaság az euróövezeti válság terebélyesedése miatt. Németországban az első negyedévben 0,5 százalékkal nőtt a GDP.