Rossz hírek jöttek az USA-ból

Októberben a várt 0,1 százalékos emelkedés helyett 0,1 százalékkal csökkent az ipari termelés volumene az USA-ban - jelentette a Fed. Július óta nem volt olyan hónap, amikor csökkenést mértek volna.
portfolio.hu, 2013. november 15. péntek, 16:39
Fotó: Napi.hu

Ma délután két kedvezőtlen hír is érkezett az Egyesült Államokból. Egyrészt nőtt a pesszimizmus a feldolgozóiparban, másrészt csökkent az ipari termelés volumene. A Fed adatai szerint a szeptemberi 0,6 százalékos emelkedést 0,1 százalékos csökkenés követte az iparban, ami azért meglepő, mert a konszenzus +0,1 százalék volt.

A bontás szerint a feldolgozóipar jobban teljesített az átlagnál (szeptemberhez képest 0,3 százalékkal nőtt a termelés volumene), a bányászatban viszont 1,6 százalékos volt a visszaesés, de csökkent a közműszolgáltatók kibocsátása is.

A kedvezőtlen adatok tovább erősíthetik azokat a várakozásokat, amelyek szerint a pénznyomtatás még jó ideig nem áll le. Erre lehetett következtetni egyébként a leendő Fed-elnök, Janet Yellen tegnapi szavaiból is. Elmondása szerint ennek feltétele, hogy jelentősen élénküljön a gazdaság.

HOZZÁSZÓLÁSOK