Csaknem két hete a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogainak garantálására szólította fel a Lordok Háza a brit kormányt, ami vereséggel ért fel Theresa May kormányának. Ezt változtatta meg most a brit parlamenti alsóház.

Theresa May miniszterelnök hivatalos álláspontja az, hogy a külföldi EU-állampolgárok jogainak garantálásáról a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről folytatandó tárgyalásokon kell majd megállapodni, viszonossági alapon, vagyis azzal a feltétellel, hogy az EU-ban maradó tagországok is garantálják az ott élő brit állampolgárok jogosultságainak további érvényesülését.

A Lordok Háza a kormány szándékával ellentétes március eleji döntésével annak a kormányzati határozattervezetnek a részletes vitáját zárta le, amelynek elfogadása szükséges a brit kilépési folyamat hivatalos elindításához. A felsőházi döntés azonban nem volt végleges, mert a tervezet a következő hetekben visszakerült az alsóház elé, amely érvénytelenítheti a Lordok Házának módosító határozatát - olvasható a Portfolio.hu-n.