Rossz hírt kaptak az angliai magyarok

Elutasította a brit parlament alsóháza azt a kísérletet, amelyet az EU-s állampolgárok jogainak garantálásra tett március elején a Lordok Háza a Brexit hivatalos elindítása esetére - írja a Portfolio.hu.
Domokos Erika, 2017. március 13. hétfő, 23:05
Fotó: MTI/EPA

Csaknem két hete a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogainak garantálására szólította fel a Lordok Háza a brit kormányt, ami vereséggel ért fel Theresa May kormányának. Ezt változtatta meg most a brit parlamenti alsóház.

Theresa May miniszterelnök hivatalos álláspontja az, hogy a külföldi EU-állampolgárok jogainak garantálásáról a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről folytatandó tárgyalásokon kell majd megállapodni, viszonossági alapon, vagyis azzal a feltétellel, hogy az EU-ban maradó tagországok is garantálják az ott élő brit állampolgárok jogosultságainak további érvényesülését.

A Lordok Háza a kormány szándékával ellentétes március eleji döntésével annak a kormányzati határozattervezetnek a részletes vitáját zárta le, amelynek elfogadása szükséges a brit kilépési folyamat hivatalos elindításához. A felsőházi döntés azonban nem volt végleges, mert a tervezet a következő hetekben visszakerült az alsóház elé, amely érvénytelenítheti a Lordok Házának módosító határozatát - olvasható a Portfolio.hu-n.

HOZZÁSZÓLÁSOK