A spanyol központi bank a hitelintézeteket arra akarja rábírni, hogy teljes hitelportfóliójuk 14 százalékát (körülbelül 208 milliárd eurót) kitevő újrafinanszírozott portfóliójuk értékét jelentősen írják le. A lépés a hitelportfóliók további romlását jelezheti előre, és éppen akkor terheli meg a bankokat, amikor egyébként is alacsony profitabilitással működnek.

A központi bank amiatt aggódik, hogy a spanyol bankok a rossz hitelek leírásának elkerülése érdekében olyan esetekben is a hitel refinanszírozását javasolták, amikor az adós vállalatnak vagy magánszemélynek ezzel együtt sem lett reális esélye a kölcsön visszafizetésére. Ezt a gyakorlatot banki körökben "késleltesd és imádkozz" módszernek is hívják. A hitelintézetek az újrastrukturált hitelek 40 százalékával továbbra is úgy bánnak, mintha azok a refinanszírozás előtt is jól teljesítettek volna.

A jegybank most a bankoknak szeptember végéig adott időt arra, hogy átvizsgálják és újraosztályozzák a refinanszírozott hiteleiket egy új, szigorúbb irányelv szerint. Az új szabályok szerint az ilyen hiteleket általában egy alacsonyabb, vagyis kockázatosabb kategóriába kell majd sorolni, ha nem felelnek meg bizonyos feltételeknek. Az alacsonyabb kategóriába sorolható hitelek feltételein is szigorítanak, így több hitelt nyilváníthatnak majd bedőltnek.