Rossz idők várnak az orosz cégekre

Százmilliárd dollárnak megfelelő törlesztési kötelezettség refinanszírozásáról kell gondoskodniuk a legnagyobb orosz vállalatoknak a következő két évben a Moody's becslése szerint.
MTI, 2015. június 18. csütörtök, 19:14
Fotó: Reuters

A hitelminősítő által adósbesorolással nyilvántartott húsz legnagyobb - nem pénzügyi szolgáltatást végző - orosz vállalatnak idén 40 milliárd dollár körüli adóssághányadot kell törlesztenie vagy refinanszíroznia; ebből 30 milliárd dollárnyi a devizaadósság.

A Moody's becslése szerint 2016-2017-ben e vállalati körnek az adósságállományából 60 milliárd dollárnyi válik esedékessé; ebből az összegből 40 milliárd dollár a devizatörlesztési kötelezettség.

E törlesztési vagy refinanszírozási kötelezettség recessziós időszakban, a hazai piac zsugorodása közepette jelentkezik - fogalmazott David Staples, a Moody's vállalatfinanszírozási elemzésekért felelős vezérigazgatója. A cég jelenlegi előrejelzése szerint az orosz GDP idén 3 százalékkal csökken reálértéken, és jövőre is legfeljebb stagnál.

Az orosz gazdaság kilátásaira más nagy londoni házak is komor prognózisokat tartanak érvényben, ráadásul van a Cityben olyan előrejelzés is, amely kétévi orosz recessziót valószínűsít. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Londonban ismertetett legutóbbi prognózisa szerint az orosz hazai össztermék az idén 4,5 százalékkal, 2016-ban 1,8 százalékkal csökken. Az EBRD adatai szerint tavaly rekordértékű, nettó 154 milliárd dollárnyi tőkét vontak ki a befektetők Oroszországból.

A Capital Economics jelenleg érvényes előrejelzése az, hogy 2015 egészében az orosz GDP 5 százalékkal zuhan, és jövőre is csak 1,5 százalék körül bővül.A múlt havi orosz gyáripari beszerzésimenedzser-index - amely 48,9-ről 47,6-ra csökkent - arra vall, hogy az orosz gazdaság recessziója az áprilisi aktivitási adatokból következtethető 4 százalék körüli éves visszaeséshez képest is tovább mélyülhetett.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Pluralista, 2015.06.18 19:57

@Pluralista: www.marketwatch.com/story/gazprom-profits-plunge-on-weak-ruble-ukraine-2015-04-29
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pluralista, 2015.06.18 19:55

Utánanéztem, a Gazprom Net Debt/EBITDA, azaz nettó adósság/adózatlan nyereség mutatója 0.5. Ez egy gyakran használt mutatószám, kb. 4 fölött szokták veszélyesnek tartani, a Gazprom saját üzletpolitikája szerint maximum 1.5 érték elfogadható, de a jelenlegi érték 0.5. A "nehéz idők" tehát ezúttal is inkább csak a szerző fejében várnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pluralista, 2015.06.18 19:30

Nocsak, "rossz idők várnak" ? Idáig "borzalmas", "reménytelen", "iszonyatos" és "irtózatos" volt a helyzetük, legalábbis itt a napi.hu hasábjain. Milyen "rossz idők" jöhetnek még ezek után?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html