A hitelminősítő által adósbesorolással nyilvántartott húsz legnagyobb - nem pénzügyi szolgáltatást végző - orosz vállalatnak idén 40 milliárd dollár körüli adóssághányadot kell törlesztenie vagy refinanszíroznia; ebből 30 milliárd dollárnyi a devizaadósság.

A Moody's becslése szerint 2016-2017-ben e vállalati körnek az adósságállományából 60 milliárd dollárnyi válik esedékessé; ebből az összegből 40 milliárd dollár a devizatörlesztési kötelezettség.

E törlesztési vagy refinanszírozási kötelezettség recessziós időszakban, a hazai piac zsugorodása közepette jelentkezik - fogalmazott David Staples, a Moody's vállalatfinanszírozási elemzésekért felelős vezérigazgatója. A cég jelenlegi előrejelzése szerint az orosz GDP idén 3 százalékkal csökken reálértéken, és jövőre is legfeljebb stagnál.

Az orosz gazdaság kilátásaira más nagy londoni házak is komor prognózisokat tartanak érvényben, ráadásul van a Cityben olyan előrejelzés is, amely kétévi orosz recessziót valószínűsít. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Londonban ismertetett legutóbbi prognózisa szerint az orosz hazai össztermék az idén 4,5 százalékkal, 2016-ban 1,8 százalékkal csökken. Az EBRD adatai szerint tavaly rekordértékű, nettó 154 milliárd dollárnyi tőkét vontak ki a befektetők Oroszországból.

A Capital Economics jelenleg érvényes előrejelzése az, hogy 2015 egészében az orosz GDP 5 százalékkal zuhan, és jövőre is csak 1,5 százalék körül bővül.A múlt havi orosz gyáripari beszerzésimenedzser-index - amely 48,9-ről 47,6-ra csökkent - arra vall, hogy az orosz gazdaság recessziója az áprilisi aktivitási adatokból következtethető 4 százalék körüli éves visszaeséshez képest is tovább mélyülhetett.