Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lengyelországba minden évben több száz ezer tonnányi szemét érkezik a világ minden részéről. A hazai cégek halomra importálják a hulladékot Németországból, Nagy Britanniából, Olaszországból, sőt, még a távoli Ausztráliából is, mert jó üzlet - írja Business Insider Polska. Eközben hogy, hogy nem sok szeméttelepen tűz üt ki...

A környezetvédelmi miniszter, Henryk Kowalczyk szerint nem engedheti meg magának az ország, hogy Európa illegális szeméttelepe legyen, ezért  módosítják a jogszabályokat, amitől azt várják, hogy korlátozzák ezt a patologikus jelenséget Lengyelországban.

A gond csak az, hogy az ország már most is szeméttelep: a Visztula mellett például egyre több hulladékot lehet látni, több száz ezernyi tonnát évente. Az illegális hulladékok mennyiségét még felbecsülni sem lehet.

A Környezetvédelmi főfelügyelet 2017-ben 734 ezer tonna külföldi hulladék importjára adott engedélyt, míg 2016-ban 701 ezer tonnára. Ez kétszer is több, mint a korábbi években. Idén a cégek már csak 168,5 ezer tonna hulladékot imprtálhatnak.

Egy tonna Nyugatról jövő szemétért kevesebb mint 50 eurót lehet kapni, miközben a megfelelő szeméttelepek építése és üzemeltetése sokba kerül. Ez lehet a sok "váratlan" tűz oka - a hamut könnyebb eltüntetni. A szaktárca adatai szerint idén eddig több mint 60 ilyen "rejtélyes" tűzeset volt, amelyek nyomán nyomozás indult.

A szigorítással kapcsolatos ötletek között szerepel a szeméttelepek megfigyelése kamerákkal, a hulladéktelepek használati idejének lerövidítése, a pénzbüntetések összekapcsolása a cégek forgalmával, valamint az a lehetőség, hogy a határőrség is felnyittathassa a leplombált áruszállító kamionokat .

A fotó forrása: Pixabay