BUX
38651

Rosszabb helyzetben a cseh fogyasztók

Gyorsul az infláció Csehországban; júliusban átlagosan 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 1,9 százalékkal haladták meg a tavaly júliusit, míg júniusban még csak 1,2 százalékos volt a pénzromlás éves üteme.

NAPI, 2010. augusztus 9. hétfő, 10:06

A júliusi infláció megfelelt a piaci várakozásnak, de gyorsan közelít a Cseh Nemzeti Bank 2 százalékos folyamatos céljához. Mindazonáltal piaci elemzők nem aggódnak a kamat miatt, hiszen maga a jegybank korábban 2,0 százalékot jelzett júliusra, és középtávra - a jövő év második felének hónapjaira - is átlagosan 1,9 százalékos tizenkét havi inflációt jósol.

A cseh központi bank utoljára májusban csökkentette alapkamatát, akkor negyed százalékponttal 0,75 százalékos történelmi mélypontra engedte le a kéthetes refinanszírozási rátát.

Csehországban 2008. januárban és februárban mérték az évtized legnagyobb tizenkét havi inflációját, mindkét hónapban 7,5 százalékon. A gazdasági növekedés táplálta nagy inflációs nyomásnak a világgazdasági válság vetett véget, és alig sikerült elkerülni a deflációt: ebből a szempontból a legrosszabb hónap tavaly október volt, 0,2 százalékos tizenkét havi árcsökkenéssel. Az idei év 0,7 százalékos tizenkét havi inflációval kezdődött, és azóta fokozatosan gyorsul az ütem.