Rosszabb lesz a vártnál az idei év

Rontotta idei gazdasági előrejelzését a Fed.
NAPI, 2008. május 22. csütörtök, 09:34
Fotó:

Bár a korábbinál rosszabbnak látja a gazdasági kilátásokat a Federal Reserve, várhatóan nem fogja tovább mérsékelni alapkamatát - derül ki a jegybank tegnapi új előrejelzéséből. Az USA idei gazdasági növekedésére adott prognózist 0,3-1,2 százalékra csökkentették a januári 1,3-2,0 százalékos jóslatról és arra számítanak, hogy az első félévben zsugorodik a gazdaság. 2009-re 2-2,8 százalékot várnak.

A munkanélküliségi ráta a friss prognózis szerint 5,5-5,7 százalék lesz 2008-ban, míg korábban 5,2-5,5 százalékot vártak. 2009-re ugyanekkora aránnyal számolnak. Áprilisban 5 százalékos munkanélküliségi rátáról számolt be a szövetségi statisztikai hivatal.

A fogyasztói inflációra vonatkozó előrejelzést 3,1-3,4 százalékra emelték, ami 1 százalékponttal magasabb a korábbinál. Még a változékony, mostanában gyorsan növekvő élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt maginfláció is erősen emelkedik majd a Fed szerint.

Szakértők szerint a Fed döntéshozói ezzel a jelentéssel a korábbinál világosabbá tették, hogy álláspontjuk szerint a gazdaság recesszióban van. Ugyanakkor a második féléven lesz némi GDP-növekedés - részben a korábbi kamatcsökkentések hatására -, ezért a hitelköltségek további mérséklése nem várható. Már április végén is vonakodva vágott 25 bázispontot a Fed.

HOZZÁSZÓLÁSOK