Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Férfiak és nők biológiai különbözőségére hívta fel a figyelmet Caroline Criado Perez újságíró és feminista aktivista legújabb könyvében, a Láthatatlan nők: Adatok torzulása a férfiak számára kialakított világban. Perez szerint ugyanis a gyógyszeriparban "nemi szakadék" van a férfiak és nők között, ugyanis a legtöbb teszt az úgynevezett "referencia férfi" alapján készül - olvasható az atv.hu-n.

Az írás szerint a referencia férfi 30 éves, 70 kiló, 175 centi - a gyógyszeradagokat pedig hozzá viszonyítják. A Perez által megszólaltatott szakemberek szerint ezzel az a probléma, hogy ez a viszonyítási alap a legtöbb nőnek, de sok férfinak sem jelent megfelelő adagolást a gyakorlatban.

A kutatók a mérések során mind a nőktől, mind a férfiaktól gyűjtenek adatokat, viszont gyakran elmulasztják ezek nemek szerinti bontását, azaz a beszerzett adatokat nem elemezik a nemi különbségek szempontjából, így a gyógyszerkísérletek során az sem tud kiderülni, hogy egy adott gyógyszer különböző módon hat-e a férfiakra, illetve a nőkre.

Ez a jelenség Perez szerint nem csak a gyógyszerek, hanem a gyógykezelés terén is megmutatkozik. Az atv szerint a könyv egyik legmeghökkentőbb állítása, hogy az Egyesült Királyságban a nőket 50 százalékkal nagyobb valószínűséggel tévesen diagnosztizálják egy szívroham után.

Az állítást a könyv szerzője a Leeds Egyetem kutatóinak állítására alapozza. Ez abból a tényből fakad a kutatók szerint, hogy a szívelégtelenségi vizsgálatokon általában férfi résztvevők vesznek részt. Míg a férfi infarktus tünetei jól ismertek, kevesen vannak tisztában azzal, hogy nőknél más tünetek mutatkoznak. A női szívroham tüneteit atipikusnak hívjuk, de valójában nagyon is jellemző a nőkre. Ezek például a gyomorfájás, a légszomj, a hányinger és a fáradtság.

Az atv.hu megemlíti még egy, a Brain című orvosi szakfolyóiratban közzétett tanulmányt is, amely új bizonyítékokkal igazolja, hogy a férfiak és a nők testében eltérő utak vezetnek a krónikus fájdalomérzet kialakulásához, ami azt jelenti, hogy egyes, férfiaknak szánt fájdalomcsillapítók nem működnek a nők számára.