Rosszul bánt a lakáshitelesekkel a bank - a főügyész indított pert

Perbe fogja New York állam főügyésze a HSBC bankot, mivel elmulasztotta megszervezni azokat a egyeztető tárgyalásokat, amelyeken a fizetésképtelenné vált lakáshitelesek kiharcolhattak volna a végrehajtásnál kedvezőbb elbánást, például havi törlesztőrészleteik csökkentését.
NAPI, 2013. június 4. kedd, 11:22

Az HSBC Holdings Plc bank megszegte New York állam végrehajtási jogszabályát, amivel növelte a kockázatát annak, hogy a fizetési nehézségekkel küszködő lakáshiteladósok elvesztik otthonaikat - állítja az állam főügyésze, Eric Schneiderman. Az ezzel kapcsolatos vizsgálatban azt találták, hogy a pénzintézet nem adta meg a lehetőséget ügyfeleinek arra, hogy módosításokat érjenek el hitelszerződésükben, ezért a főügyész pert indít ellene. A törvény előírja, hogy a hitelezőknek és a hitelfelvevőknek tárgyalásokat kell folytatniuk arról, miként kerülhetnék el a fedezetként működő lakás elárverezését. Ennek eredményeként például mérsékelhetik az adós havi törlesztőrészletét.

A jogszabály szerint a végrehajtást kérő bank kötelessége, hogy 60 napon belül elvégezze azt a papírmunkát, amely az alternatív megoldást kereső egyeztetést megelőzi. Az HSBC azonban több száz esetben elmulasztotta ezt a kötelességét, tovább folytatta a kamatok és a banki költségek számlázását, amivel tovább növelte az adósok terheit. Ennek eredményeként tovább romlott ügyfelei helyzete, s ezzel gyengült az esélyük arra, hogy könnyítést kapjanak. A főügyész ezért részben rá akarja szorítani a bankot a papírmunka elvégzésére, részben kártérítést akar kiharcolni az érintett adósoknak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkitaati, 2013.06.04 12:22

Mikor jön rá a sötét Yenki ,hogy átverik....offshorrsl ,adóoptimalizációval ,meg egyebekkel ....,van náluk 200 000 000 fegyver...,miért fél..??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html