Rosszul bírják az európai klímát a Zika-vírus terjesztői

A félelmetes Zika-járványt terjesztő szúnyogok közül azok, amelyek képesek az embereknek is átadni a fertőzést - ázsiai tigrisszúnyog és egyiptomi csípőszúnyog -, rosszul bírják a hideg európai teleket, ezért Európában nincs nagy járványveszély - írja külföldi forrásokra és magyar rovarszakértőre hivatkozva a 444.hu.
Napi.hu, 2016. január 31. vasárnap, 12:50
Fotó: Napi.hu

A portál összefoglalójából kiderül, az egyik dán kórház szerdán jelentette be, hogy egy Latin-Amerikából visszatérő betegükben megtalálták a Zika-vírust, amitől most az egész amerikai kontinens retteg. (Járványügyi szakértők szerint közel 200 millióan élnek az USA azon területein, ahol a Zika elterjedhet.) A hír nem keltett akkora pánikot, mint amikor az első ebolás ért haza Afrikából. Ez a betegség nem jár durvább tünetekkel, mint egy átlagos influenza: a dán betegnek felszaladt a láza, fájt a feje.

Ahhoz, hogy a vírus Európában is el tudjon terjedni, a Latin-Amerikában megfertőzött dán állampolgárt most legalább egyiptomi csípőszúnyognak vagy egy tigrisszúnyognak kellene megcsípnie, hogy tovább tudja adni valakinek.

Hidegben a szúnyog is beteg lesz

Ezek a trópusi szúnyogok viszont rosszul tűrik az európai teleket, ráadásul a fertőzött szúnyogok maguk is megbetegednek, rövidebb ideig élnek és kevesebb petét raknak, a rossz idő miatt tehát Európában nincs nagy veszély - mondta a rovartani szakértő a 444.hu-nak.

Az egyiptomi csípőszúnyog a legsikeresebb vírusterjesztő, ami hozzánk legközelebb a Fekete-tenger északkeleti részén fordul elő, Európa többi részén csak időlegesen bukkan föl. Az Európában több helyen is megjelenő tigrisszúnyog viszont nem olyan hatékony a vírus terjesztésében.

A járvány által súlyosan érintett Brazíliában az idei nyári olimpia miatt különösen aggasztó a helyzet, ezért Dilma Rousseff elnök háborút hirdetett az egyiptomi csípőszúnyog ellen.

További részletek a 444.hu-n.

A megfertőzött várandós nők gyerekei kisebb fejmérettel és súlyos agykárosodással születnek meg. Brazíliában korábban évente 150 mikrocephaliás gyerek született, de ez a szám tavaly 3500-ra ugrott meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

luluka, 2016.01.31 19:27

Akkor ezek a szúnyogok elől menek?lnek a mocskos kontyosok ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html