Rosszul indult a Dakar a magyarok számára

A tegnap elkezdődött Dakar ralin részvételi csúcsot döntenek a magyarok. A legkeményebb autóversenynek tartott megmérettetésen hat magyar páros autójáért, a szervizeseik kamionjaiért és egy motorversenyzőért is szoríthatunk. A tegnapi prológon azonban technikai problémák miatt az autósok versenyében magyar versenyző zárt az utolsó helyen, a motorosoknál pedig Szilvási csak a 159. helyen futott be.
NAPI Online, 2003. január 2. csütörtök, 13:50
Fotó:

A magyarok közül a legnagyobb tapasztalattal Szalay Balázs rendelkezik, aki már 1997-ben is elindult ezen a versenyen, sőt, 2000-ben Jakab Tamással az oldalán meg is látta a szenegáli célt. Jakab most külön indul, de mindkettőjükben közös, hogy az autójuk Chevrolet. Szalay tavalyi navigátora, Palik László idén a kormány felőli oldalon próbál szerencsét, autója egy dízel Toyota Land Cruiser. A Hyundai csapat színeiben két magyar autó indul, Benyóék és Lisziék most indulnak először a Dakaron. Kis Sándor hozzájuk hasonlóan újonc a mezőnyben, de a múlt év során szerzett világkupás tapasztalatai nagy segítséget jelenthetnek ahhoz, hogy célba érjenek. A motorosok mezőnyében Szilvási Péter egy KTM nyergében teszi próbára tudását és bátorságát
Tegnap egy rövid, egy kilométeres prológgal megkezdődött a 25. Dakar rali. Az autósoknál a japán Shinozuka, a motorosoknál pedig a francia Despres rajtolt a legjobban. A magyarok közül Jakabék voltak a leggyorsabbak, Szalayék sajnos műszaki probléma miatt csak az utolsó helyre érkeztek be hátrányuk több mint 12 perc.
A prológ a Parc Chanot-ban, szinkronpályán zajlott. Az éjszakai futamon a párhuzamos, árkád jellegű pályán rajtszám szerint, kettesével haladt végig a mezőny. A párviadalt a motorosok kezdték, ahol a francia Despres bizonyult a leggyorsabbnak, megelőzve Romát és Rynalt. A Dakar egyetlen magyar motorosának, Szilvási Péternek technikai hiba miatt sajnos csak a 159. helyen sikerült célba érnie.
Az autósok mezőnyében a legjobb eredményt a Nissan gyári csapatában induló Kenjiro Shinozuka érte el. Csapattársa, a tavalyi győztes Masuoka lett a második, míg a két keréken hatszor győző Stéphane Peterhansel futott be a harmadik helyre. Az ex-ralis Miki Biassion a negyedik, Fontenay az ötödik, a Buggy-val induló Schlesser pedig a hatodik helyen abszolválta a távot. A magyarok közül a Jakab/Fenesi páros szerepelt a legjobban, 37 másodperces hátrányuk az 52. helyre volt elég. A Nissanos Kisék a 66.-ak lettek, megelőzve a két Hyundai-ost, a 79. Benyóékat és a 88. Lisziéket. A dízel Toyotával nevező Palik/Darázsi kettős ideje a 124. helyre volt elegendő, míg a Palikkal tavaly együtt induló Szalay a kábelezés beázása miatt jó 12 percet kapott az elsőtől, így csak az utolsó helyen zárt. Elkeseredésre azonban így sincs senkinek sem oka, hiszen még a hátralévő több mint 8000 km-en bármi megtörténhet - tudósított az a5.hu.

HOZZÁSZÓLÁSOK