Rosszul járhatnak az EU-ban dolgozó magyarok

A V4-országok kormányai nem értenek egyet az Európai Bizottság azon javaslatával, amely a kiküldetésről szóló irányelv módosítását célozza, nevezetesen azzal, hogy azt terjesszék ki a nemzetközi közúti közlekedésre, a szállítmányozási ágazatra - mondta Varga Mihály nemzetgazdaság miniszter a V4-államok munkaügyi miniszteri találkozóját követően.
Domokos László, 2018. március 22. csütörtök, 15:12
Fotó: Pixabay

A tanácskozáson Varga Mihály mellett Branislav Ondrus, Szlovákia Munkaügyi, Szociális és Családügyi Minisztériuma államtitkára, Marie Bilková, a Cseh Köztársaság munka- és szociális ügyek miniszterének államtitkára és Marcin Zieleniecki, Lengyelország munka-, családügyi és szociálpolitikai miniszterének államtitkára vett részt - írta az MTI.

A V4-államok komoly kételyeket fogalmaztak meg azt illetően is, hogy szükség van-e a tervezett európai munkaügyi hatóság létrehozására - mondta Varga Mihály. A V4-ek szerint a tervezett új intézmény a bürokráciát szélesítené ki, újabb akadályokat állíthatna fel az uniós tagállamok munkavállalói számára.

Magyarország számára kiemelten fontos a munkavállalóinak védelme, ezért Magyarország teljes mértékben átvette a magyar jogrendszerbe a kiküldetésre vonatkozó szabályokat. Az Európai Bizottság új, elfogadás előtt álló módosító javaslata a szolgáltatások nyújtása szabadságának mesterséges korlátozását tartalmazza, ezért Magyarország ezt az uniós bizottsági javaslatot határozottan elutasítja - mondta a miniszter.

A magyar kormány álláspontja az, hogy a kiküldetési irányelv, azaz a magyar munkavállalók külföldi munkavállalására szóló szabályok hatálya ne terjedjen ki a nemzetközi közúti közlekedési szektorra. A tervezett uniós módosításról teljes a nézetazonosság a V4-országok részéről. Varga szerint az uniós módosítás a határon átnyúló szolgáltatást végző magyar kis- és középvállalkozásokat kiszorítaná az EU belső piacáról.

A magyar kormány kritikusan áll az EU tervezett munkaügyi hatóságának felállításához is. Nem látszik tisztán, hogy mire terjedne ki az új intézmény jogköre, felügyelete, félő, hogy a leendő hatóság újabb akadályokat gördítene a munkaerő szabad áramlása elé. Budapest a rendelkezésre álló minden jogi, politikai és kommunikációs eszközzel fellép a tagállami hatáskörök csorbítására irányuló szándékokkal szemben, az ilyen irányú uniós bizottsági törekvések ellen.

Branislav Ondrus szerint a kiküldetési szabályoknál kulcsfontosságú, hogy ne legyen a kiküldött munkavállaló hátrányára - jelezte. A szlovák kormány azokat a szabályokat támogatja, amelyek nem teszik lehetővé azt, hogy a kiküldetéssel visszaéljenek akár a bérharcok területén. Azt szeretnék, hogy a kiküldetés olyan eszköz legyen, amely nemcsak a gazdasági, hanem a szociális konvergenciát is támogatja az Európai Unión belül. A kiküldetések megmutatták, néha felmerül az, hogy az EU keleti részének érdekeit nem tartják megfelelően tiszteletben.

Szlovákia elutasítja, hogy az általános kiküldetési szabályok a közlekedés, a szállítás területére is vonatkozzanak. A kormány szerint egyelőre nagyon kevés információ áll rendelkezésre arról, milyen feladatot kapna a felállítandó európai munkaügyi hatóság.

Marie Bílková is osztotta a kiküldetési irányelvvel kapcsolatban a kollégái által megfogalmazott aggályokat.

Marcin Zieleniecki szerinta V4-államok közös fellépését, együttgondolkodását bizonyítja, hogy a budapesti tanácskozáson a munkaügyi tárcák képviselőinek mindegyike egyértelműen negatívan nyilatkozott arról, ahogy az EU Bizottsága módosítani kívánja a kiküldetési irányelvet. Azt bírálják a V4-ek, hogy a kiküldött dolgozókról szóló direktívát az EU ki akarja terjeszteni a szállítási ágazatra. Ezeket a javaslatokat nem lehet megvalósítani, végrehajthatatlanok a szállítmányozásban, azért, mert a szállításban állandóan munkahelyet változtat a munkavállaló, ezért a direktíva alkalmazására rendelkezésre álló idő igen változó - mondta a lengyel kormány államtitkára.

Fotó forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2018.03.22 21:15

A cikk a Napi.hu "legszebb" hagyományait folytatja azzal, hogy a címnek semmi köze a tartalomhoz, de cserébe legalább a valósághoz se, csak nagyot szóljon... A következő cikknek javaslom az "Elvis Presley-t Budapesten látták Andy Vajnával?" címet...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html