Ez rondább lehet, mint a Szovjetunió idején

Az Egyesült Államok és Kína közötti versengés negatív hatásait máris érzékelni lehet, a globális gazdaság lassulhat és recessziót is okozhat a kereskedelmi háború. Ha az USA és Kína válnak, az rosszabb lesz mint a Szovjetunióval való szembenállás idején - véli Nouriel Roubini, a Dr. Végzet becenéven emlegetett közgazdászprofesszor.
Lovas-Romváry András, 2019. július 3. szerda, 11:11
Fotó: AFP - Tony Ashby

Ennek a kereskedelmi, technológiai és hidegháborúnak a következménye az, hogy elkezdett megfordulni a globalizáció és a globális gazdaság szereplőinek teljesítménye kezdtek elválni egymástól. Arra lenne szükség, hogy visszaépítsék a globális technológiai termelési láncot. Ha a helyzet tovább eszkalálódik, akkor recessziónak nézünk elébe jövőre - mondta a Bloomberg televíziónak adott interjújában a szakértő.

Az Egyesült Államok és Kína a jelek szerint egyelőre fegyverszünetet kötött a több mint egy éve tartó kereskedelmi háborúban. Donald Trump amerikai elnök és Hszi Csin-Ping kínai elnök megegyeztek, abban hogy újraindítják a tárgyalásokat, és amíg ezek tartanak, az amerikai fél nem emeli tovább a kínai termékekre kiszabott vámtételeket. Ennek ellenére Roubini elég szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy a két fél a közeljövőben valóban képes lesz egy hosszú távú átfogó kereskedelmi megállapodás kidolgozására.

Az én alap forgatókönyvem szerint a kereskedelmi és technológiai háború az Egyesült Államok és Kína között súlyosbodni fog. Eközben a feldolgozóipar már most is recesszióban van globálisan, s ez érinteni fogja a szolgáltatási szektort is. A technológiai szektor is lassul - sorolta a negatív előjeleket Roubini. Már most látni jelzéseket arra, hogy a világgazdaság hamarosan recesszióba süllyed. Már ott van az adatokban - mutatott rá a szakértő - összeomlott a CAPEX (azaz a beruházások). Ha a beruházások csökkennek, akkor azt az ipari termelés csökkenése követi, ez pedig a foglalkoztatottság csökkenésével jár. Ez a globális visszaesés, amely először a technológiai cégekkel kezdődik, majd jön a feldolgozóipar, az ipar és végül jön a szolgáltatószektor.

Ahogy a korábbi visszaesések idején, ezúttal is arra lehet majd számítani, hogy a gazdasági szereplők optimizmusa is visszaesik. Ezt megelőzendő, további nem konvencionális monetáris politikai lépésekre lenne szükség.

A kereskedelem oldaláról pedig tovább nehezíti a helyzetet, hogy ha az amerikai-kínai tárgyalások sikertelenek lesznek, akkor minden országnak el kell majd döntenie, ki mellett kötelezi el magát kétoldalú megállapodásokkal. Kína vagy az Egyesült Államok mellé érdemes-e állni? Ez az elválás még rondább is lehet, mint annak idején az Egyesült Államok és a Szovjetunió elkülönülése. Ehhez jön még az iráni helyzet, amely azzal fenyeget, hogy az 1970-es évekbeli stagflációs időszak köszönt be, amikor az emelkedő olajár találkozott az alacsonyabb globális növekedéssel - tette hozzá a szakember.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nemhiszem, 2019.07.05 14:27

@Warlock: gyere nézz körül itt fehérváron, itt a denso: bérmunka, a harman: bérmunka, régi visteon most halla: bérmunka, marad önálló termelőént a grundfos meg az alcoa.
https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/ber/ber1903.html nézd meg magad, az állami beruházások az utóbbi félévben csappantak meg, az előtt végig az volt a fő beruházó. Az meg inkább gdp kozmetikázásra jó.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2019.07.05 14:18

@nemhiszem: "milyen beruházások vannak, túlnyomórészt államiak,"

Ez így ebben a formában nem igaz, nagyon nem. Sok a termelői beruházás, ezzel nincs baj.

"csak segédmunkást bírnak kitermelni"

Már azt sem.

"ha a munkaaalpú társadalomra alapozol nem lesz fogyasztód."

Ez sem igaz. Valóságtól elrugaszkodott, idealista megközelítés.

"Rég rá kellett volna jönni, hogy a szolgáltatási ipart kéne nyomni, pénzügy, it, eü, oktatás abban van a jövő"

Na ne már. Ez így ebben a megfogalmazásban szintén nem igaz. Nagyobb hangsúlyt fektetni rá, erősíteni, a halmazban vett arányát növelni, ez ebben a megfogalmazásban lenne helyes állítás.

"Nem a bérgyártásban, segédmunkában."

A termelés nem csak bérgyártásból és segédmunkából áll (most sem), amúgy megfelelő arányban annak is van helye.

Érdekes lenne a Föld bolygó, és az emberiség kinézete, ha a világgazdaság "pénzügy, it, eü, oktatás"-ból állna... Ne rugaszkodjunk el ennyire a valóságtól...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemhiszem, 2019.07.05 13:16

@Borisz1106: ne legyenek illuzióid, dehogynem...
csak nézd meg milyen beruházások vannak, túlnyomórészt államiak, amik később is vinni fogják a pénzt egyik sem termelő. Ajvékolnak hogy szükség lenne mérnökre, de az oktatást szétbaszták, csak segédmunkást bírnak kitermelni, ha a munkaaalpú társadalomra alapozol nem lesz fogyasztód. Rég rá kellett volna jönni, hogy a szolgáltatási ipart kéne nyomni, pénzügy, it, eü, oktatás abban van a jövő. Nem a bérgyártásban, segédmunkában.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2019.07.05 12:13

@krislaci: "Hát, hogy mennyiben jobb a helyzetünk, felkésztsünk, mint 2008-ban, kérdéses... "
Nem. Az nem kérdéses. Az államadósságon belül a deviza kitettség folyamatosan csökken, most 5343 milliárd Ft-nak felel meg folyó árfolyamon (~16,54 milliárd EUR). A jegybank nemzetközi tartaléka 27 milliárd EUR fölött van. Szóval erre van tartalék! És azért halmozza a jegybank a devizát, hogy a lejáró deviza-kötvényeket az állam simán ki tudja majd fizetni (az új Ft kötvényekből befolyó pénzt le tudja váltani devizára az MNB-ben). A jövő évi költségvetés - ha a tartalékot nem használják fel - már 0-ás.
Ha válság lesz az nem csak az autóipart fogja érinteni. A lassulás jelei már láthatóak az Euro-zónában. Emiatt várhatóan az EKB még jobban a lazítás útjára fog lépni. Trump a FED-et baxogatja, hogy tegye ugyanezt.
Jelenleg az államadósság szerkezetében 2 átalakulás zajlik:
1. deviza-arány erőteljes csökkentése, Ft adósság arányának növelése
2. Külföld finanszírozásának csökkentése, belföldi finanszírozás növelése.

Ahogyan írtam kellene még 2-3 nyugodt év (a stagnálás is elég) és utána már nem letolt gatyával várnánk a válságot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krislaci, 2019.07.05 10:57

@Borisz1106: Hát, hogy mennyiben jobb a helyzetünk, felkésztsünk, mint 2008-ban, kérdéses...
Az államadósság szerkezetén belül valóban csökkent a devizában denominált adósság aránya, viszont a tényleges értéke 2010 óta folyamatosan nő;
a GDP-hez viszonyított aránya viszont - annak először az infláció, és végig, döntően a forint árfolyamának szándékos, nagymértékű gyengítése miatti emelkedése okán - csökkent.
Az is valószínű, hogy egy válságot az elsők között a nálunk nagy súlyú autóipar fogja meggszenvedni, ami tovább gyűrűzik a nekik beszállító kkv-nak.
A magyar költségvetésben ugyanúgy nincs tartalék, mint az MNB-nél. Matolcsy, szinte egyedüliként, nulla közelében tartotta az alapkamatot, így monetáris ösztönzésre egyszerűen nincs lehetőség.
Nem olyan jó ez!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html