Roubini: az olasz "politikai cunami" még bedöntheti az euróövezetet

Az olaszországi politikai vihar még elsöpörheti az euróövezetet - nyilatkozta Nouriel Roubini a CNBC tévécsatornának az olaszországi Comói-tónál rendezett Ambrosetti Forum nemzetközi gazdasági konferencián.
MTI-Eco, 2013. március 8. péntek, 13:39
Fotó: Napi.hu

A 2008-as válság előrejelzésével hírnevet szerzett közgazdász a CNBC tévécsatorna riporterének kérdésére kifejtette: Olaszországban egy politikai vihar előszelei érezhetőek, a választások eredménye azt mutatja, hogy az olaszok többsége ellenzi a megszorításokat. De ez nemcsak Olaszországban van így, hiszen Lisszabon utcáira is félmillióan vonultak ki. A 25 százalék feletti spanyol és görög munkanélküliségi ráta, ami a fiatalok körében meghaladja az 50 százalékot is, nagy nyugtalanságot kelt.

A németek és az EKB "A-tervére" - ami úgy szólt, hogy "folytassátok csak a megszorításokat, hajtsátok végre a szerkezeti reformokat, mi pedig cserébe türelmesek leszünk, megadjuk nektek az OMT-t (az EKB új másodpiaci államkötvény-vásárlási programja), az ESM-et (az Európai Stabilitási Mechanizmus), a Tier-szabályokat (banki tőkemegfelelési szabályok), a Target2 Balance fizetési rendszert" - épülő politikai egyensúly kezd felbomlani a recessziót kiváltó megszorítások miatt kialakult lakossági ellenállás következtében, elsősorban Olaszországban, de az euróövezet perifériáján máshol is. "Ebben én egy közelgő vihar előszeleit vélem felismerni" - mondta Roubini.

Roubini nem értett egyet riporternek azzal a felvetésével, hogy Mario Draghi EKB-elnök szerint a választások koalíciós eredményétől függetlenül az olasz pénzügyi politika mindenben marad a régi. "A legvalószínűbb forgatókönyv szerintem az, hogy akár kisebbségi, akár ügyvezető kormány alakul, hat hónapon belül ismét választások lesznek. Ezalatt a hat hónap alatt a gazdasági helyzet tovább romlik (...) növekszik az ellenállás a megszorításokkal szemben (...) és a választásokból egy megszorítás-ellenes kormány kerül majd ki győztesen" - fejtette ki. "Ezt követően komoly összetűzésre kerül majd sor az egyik oldalon Németország és az EKB, a másik oldalon pedig a megszorító politikából kihátráló Olaszország között" - hangsúlyozta.

Amennyiben a politikai helyzet tovább romlik Olaszországban és a kötvényhozamok prémiuma emelkedik, egyetlen kormány sem lesz képes hitelesen az EKB OMT programjáért folyamodni a hozamok emelkedésének megfékezése érdekében - mondta Roubini.

A riporternek arra a közbevetésére, hogy az euróövezeti válságkezelés tanúsága szerint a játékszabályok általában azonnal megváltoztak, mihelyt törésre került volna sor, így akár az OMT igénybevételének feltételei is változhatnak, Roubini azt válaszolta: Olaszország valóban nem Görögország és lényegesen nagyobb súlyt képvisel az euróövezetben, ezért komolyabban is kell venni, ha az euróövezet elhagyásával fenyegetőzik. Ha az OMT feltételeit nem is enyhíti az EKB, de rengeteg lehetősége van még könnyítésekre más területeken - mutatott rá.

Csökkentheti például a refinanszírozási rátát, akár zéró-közeli értékre is, vagy negatív betéti kamatot vezethet be, enyhítheti a fedezeti feltételeket, illetve más hitelkönnyítési megoldásokat választhat. "Az euróövezeti infláció csökkenésére és a - Draghi állításával szemben - nem javuló euróövezeti gazdasági helyzetre, valamint az olasz politikai helyzet súlyosbodására való tekintettel az EKB az elkövetkező hónapokban véleményem szerint valamilyen formában további enyhítő lépéseket fog tenni". Ez azonban édeskevés lesz az olasz "politikai cunami" megállításához - hangsúlyozta, mivel mostanára a helyzet "a megszorítások elleni nyílt felkelésbe" csapott át - fogalmazott Roubini.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rattler, 2013.03.09 13:36

@labandy:
A nép nem ütődött egyszerűen csak megtévesztett, és sajnos nincsenek a kezében eszközök hogy szembeszálljon a hazaáruló vezetéssel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2013.03.09 13:23

@labandy:
Csak a Dél-európai népeket tudta, mivel a nyugatot nem, az Oroszok meg pláne. Mi maradt? Ami a többinek nem nagyon.
Az új Normandiai partraszállás pedig az, hogy az usa a régi ellenfele, az UK által akarja tönkre tenni az eurót, az uniót. Ez azért is sikerül, mivel az angolok soha nem akarják bedobni a fontot az euróba, a másik, a németellenességük. A franciák szintén nem kedvelik a németeket. Vagyis az euró hiába erősebb a dollárnál, nem tud túl nőni a jelenlegi állapotán. Főleg, ha a gyenge eurós államok felől betámadják. Az euró kiterjesztett dájcsmárk. Ezért nem lesz igazán nemzetközivé. Rohatt erős lehetne, ha az angolok is beszállnának, és az unió egységes fizetőeszközként használná.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.03.09 13:04

@labandy: igen ,rosszul szavazot 2002-ben,mert már 2007 óta eurónk lenne ,és kb 500 euró lenne az minimálbér ,és 1000 euró lenne az átlagbér a mostani 350 ,és 700 helyett ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

labandy, 2013.03.09 07:47

Nem volt szőnyeg bombázás, nem volt Vörös hadsereg aki gyalázta volna az Európai nőket nem volt Buda ostroma nem volt III. Ukrán front a magyar mégis úgy néz ki mintha a tatárok vonultak volna keresztül rajtuk. Ütődött egy nép az tuti.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

labandy, 2013.03.09 07:43

A német, ha tetszik, ha nem maga álá gyűrte a Dél-európai népeket. Kíváncsian várom az USA az Oroszországgal mikor szabadítja fel az elnyomott Dél-Kelet európai sz@rházi népeket. Újra. lehetne egy új paretra szállás amikor is az Uas hadihajok hoznának több ezer milló dodot puszira Oroszország nyitna egy frontot a Lengyelországnál elárasztaná élelmiszerrel az éhező Kelet Európát. A Háború után 60 évvel Európa újra éhezik és nyomorog. A német ujra bekarítette ezek sz@rjancsikat, oszt nem lesz felszabadító partra szállás. Lesz német csizma.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html