Roubini: jöhet az európai W

Egyre nagyobb egy W alakú recesszió valószínűsége a gazdasági válságot megjósló New Yorki közgazdászprofesszor szerint. Az eurózóna a legveszélyeztetettebb térség.
NAPI, 2010. június 16. szerda, 08:38
Fotó:

A W alakú recesszió kockázata az eurózónában a legnagyobb - mondta el Nouriel Roubini, a New Yorki Egyetem közgazdászprofesszora kedden a CNBC-nek. A gazdasági válságot előre megjósló közgazdász több mint 50 százalékos esélyt ad arra, hogy ha nem is technikai értelemben vett recesszió, de gazdasági stagnálás vár az euróövezetre.

Hétfőn este a Moody's volt a második nagy hitelminősítő, amelyik lerontotta Görögország hitelbesorolását arra hivatkozva, hogy a megszorítások komoly veszélyt jelentenek a görög gazdasági növekedésre, igaz, az EU-IMF-hitelnek köszönhetően az ország nem küzd rövid távú likviditási nehézségekkel.

Roubini szerint a gazdaság lelassulásának veszélye egyre nagyobb, ezért az ösztönzők leállítása komoly hiba. A professzor szerint jelentősen csökkenni fog a fogyasztók és a vállalatok hiteltörlesztési képessége az euróövezetben.

Mindenképpen el kell kerülni a W alakú recessziót - mondta Roubini a CNBC-nek -, mert az eladósodott országok kormányai ezt már nem tudnák legyűrni. Nem lesznek rendelkezésre álló kormányzati eszközök egy újabb recesszió leküzdésére. Vegyük például Görögországot, amelynek akkor is 145 százalékon stabilizálódik a GDP-arányos államadóssága, ha teljesíti is az EU és az IMF által előírtakat - vélekedett az ismert közgazdász.

Spanyolország még rosszabb?

Roubini szerint a spanyol helyzet bizonyos szempontokból rosszabb, mint a görög. Spanyolország ugyanis az eurózóna negyedik legnagyobb gazdasága, amely válsága katasztrofális lehet a teljes valutaövezetre. A spanyol munkanélküliség ráadásul 20 százalékos, miközben a görög csak 10 százalékos.

A spanyol államkötvények hozama hirtelen megnőtt egy keddi aukción, ami egyre komolyabb kétségeket vet fel az ország (egyelőre AAA) hitelminősítésével kapcsolatban.

A piacok most fogják fel, hogy egy lassú növekedéssel jellemezhető időszak következik. Nem vészmadárkodom, csak azt mondom, hogy az elkövetkező három évben lassú lesz a gazdasági növekedés - mondta a Dr. Végzetnek is becézett Roubini.

Ha az amerikai gazdasági növekedés 2 százalék alatt marad (és ez a valószínű), az kevés jóval kecsegtet - véli Roubini, aki szerint az Egyesült Államoknak havi 150 ezer munkahelyet kell teremtenie ahhoz, hogy stabilizálja munkaerő-piacát. A közgazdászprofesszor szerint az Egyesült Államoknak ki kell használnia az euró gyenge pozícióját.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.06.16 10:00

Amikor Roubini nálunk járt és megkérdezték, hogy miben tartja a pénzét azt, mondta, hogy részvényekben.. No és a miértre mi volt a válasza : Vagy Én dolgozom, vagy a részvényeim..
Szóval ennek a pasasnak az a foglalkozása, hogy a munkaidő 100%.-ban károg , mindig rosszat mond, ha pedig bejön akkor fű fa virág hivja előadásokat tartani jó pénzért ... ha nem jön be akkor pedig a részvényeken kaszál !!!!

Ez ennyire egyszerü... boritékolom, hogy az esésbe belevett......
UI: Az Otp alapkezelős mondta a sztorit mert Ő kisérgette ide oda a pasit tavaly amikor nálunk járkált...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Veczelin, 2010.06.16 09:38

Roubin mondta: "a megszorítások komoly veszélyt jelentenek a görög gazdasági növekedésre,"
Ezt elküldöm Bajnainaik, Gyurcsánynak, az EU-nak, és az IMF-nek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html