Rövid távon nem várható katonai győzelem az Iszlám Állam felett

Nem várható rövid távon katonai győzelem az Iszlám Állam (dzsihadista szervezet) felett - mondta Pierre de Villiers francia vezérkari főnök a Le Journal du Dimanche című francia lapban vasárnap megjelent interjúban.
MTI, 2015. november 22. vasárnap, 18:04
Fotó: MTI/EPA

A katonai vezető szerint "mindenki tudja, hogy a konfliktust végül diplomáciai és politikai úton fogják rendezni". Miután az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken az Iszlám Állam és az an-Nuszra Front szélsőséges csoportok elleni katonai erő alkalmazására feljogosító, egyhangú terrorelhárítási határozatot fogadott el, Francois Hollande francia államfő a héten külön-külön egyeztet Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, valamint David Cameron brit miniszterelnökkel és Angela Merkel német kancellárral a terrorszervezetek elleni egységes és összehangolt katonai koalícióról és fellépésről.

A múlt heti 130 áldozatot követelő párizsi merényleteket követően, amelyeket az Iszlám Állam vállalt magára, a francia hadsereg fokozta a légicsapásokat Szíriában, amelyek elsősorban a francia dzsihadistákat célozták. Hat parancsnoki és kiképző központot semmisített meg mintegy hatvan bombával a francia hadsereg három nap alatt.

"Azt gondolom, hogy komoly károkat okoztunk nekik" - mondta a francia vezérkari főnök. A tábornok hétfőn ott lesz a térségbe érkező Charles-de-Gaulle repülőgép-hordozó anyahajón, amely szerdán indult el a franciaországi Toulon kikötőjéből, és amellyel háromszorosára nő a francia légi erő kapacitása a régióban. Jelenleg 12 bombázót állomásoztat Franciaország az Egyesült Arab Emirátusokban és Jordániában, számuk hétfőtől 38-ra nő.

A francia és az orosz vezérkar csütörtökön már egyeztetett arról, hogy a két ország repülőgép-hordozói egyszerre lesznek jelen Szíria közelében. "Még nem tartunk ott, hogy a légicsapásokat vagy a célpontokat koordináljuk egyetértésben az oroszokkal, jóllehet mindannyiunk számára ugyanaz az ellenség, az Iszlám Állam" - mondta a tábornok. Az orosz hadsereg Bassár el-Aszad szíriai elnök támogatására kezdett korlátozott hadműveleteket az Iszlám Állam ellen, de Párizs szerint elsősorban nem a dzsihadisták állásait, hanem olyan lázadó csoportokat célzott eddig, amelyek a szíriai rezsimre veszélyesek.

Jean-Yves Le Drian védelmi miniszter eközben az Europe1 kereskedelmi rádiónak adott interjúban úgy vélte, hogy mostantól az Iszlám Állam "pénzügyi forrásait" is támadni kell, azaz "az olajmezőket" is. A francia tárcavezető üdvözölte, hogy az amerikai légierő már megkezdte az olajmezők és az olajszállító kamionok bombázását az Iszlám Állam székhelyén. "A hadműveletek megsokszorozása jelentősen korlátozni fogja ezt a kapacitást", amely jelentős bevételt jelent a terrorszervezetnek - hívta fel a figyelmet Jean-Yves Le Drian. A miniszter hangsúlyozta, hogy hosszú távon csak szárazföldi akcióval lehet az Iszlám Államot az állásaiból kimozdítani, akármilyen jelentősek is lesznek az amerikai, az orosz vagy a francia légicsapások.

"Az Iszlám Állam elpusztításához és a győzelemhez muszáj lesz szárazföldi akciót indítani egy adott pillanatban. Ez nem jelenti azt, hogy francia jelenlét lesz szárazföldön" - fogalmazott a védelmi miniszter.  Franciaország eddig kizárta a szárazföldi beavatkozást Szíriában, beleértve a különleges erőket is, amelyet pedig Washington már kért Párizstól az amerikai televíziók szerint. "Ezt a lehetőséget jelenleg nem tervezzük" - mondta a tárcavezető.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Aishallah, 2015.11.22 22:45

Fogalmi zavarok. Nincs Iszlám Állam.
Kit szeretnének legyőzi?...
Még csak ellenség sincs.
Szíriában nincs Iszlám Állam.
Van ezer féle nem állami terrorszervezet.
Mellette van állami is.

Ugyan az a helyzet, hogy Európában sem tudják kiket is kellene kiszűrni mint terrorista.

Lássuk az eddigi terroristákat: van köztük akinek keresztény szülei voltak, van aki elit keresztény iskolába járt, van köztük mérnök, majdnem mind családapa, soknak vagy menő vállalkozása vagy jól fizető munkája volt.
Mi volt a közös bennük?...radikálizálódtak.
Mind egy-egy szélsőséges imám hatására.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2015.11.22 20:17

Kérdésem.Hol és mennyit kell robbantania,lövöldöznie az IÁ által kiképzett,ideküldött terroristáknak hogy öt-hat nagyobb ország összefogjon és szárazföldileg megszállja a területet???
Európa!!!Mi lett veled???Eddig háborút háborúra vívtál,most meg lépni se akarsz....Pedig ekkora összefogás még soha nem volt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2015.11.22 20:15

Mivel az iszlám állam a volt szaddam féle baht part katonai szárnyából nőtte ki magát.

Ha nem kötötték volna fel szaddamot meg lőtték volna agyon Kathafit és Asszadot is támogatnák akkor most nem lenne egy deka terrorista sem csak 3 vidám diktátor aki gatyába rázza a radikálisokat...sőt maga az iszlám államosdi is a megfelelő diktátor (ha úgy tetszik kalifa,szultán,sah stb) megtalálásáról szól.... oda ugyanis az való ahogy az oroszoknak a putyin cár nekünk meg első Orbán királyunk dukál..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Aishallah, 2015.11.22 18:33

Nincs Iszlám állam. Soha nem is lesz.
Kb. olyan mint a kommunista demokràcia.
Az iszlám vallás. Nem lehet állam.
Kalifàtus lehet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2015.11.22 18:07

"Az Iszlám Állam elpusztításához és a győzelemhez muszáj lesz szárazföldi akciót indítani egy adott pillanatban. "

Igen, mindenki tudja, de egyelőre ez senkinek sem akaródzik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html