Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója nem az egyes szakterületek vezetőit, hanem a mögöttük álló, a valódi döntéseket előkészítő csapat összetételét tartja fontosnak. Ugrósdy Márton szerint nagy kérdés lesz a megválasztott elnök és a republikánus párti kongresszusi képviselők közötti együttműködés.

"A külpolitikában ez különösen érdekes lesz. Az első kérdés, hogy ki lesz a külügyminiszter. Leginkább Newt Gingrich neve forog közszájon, aki valószínűleg Georgián kívül Washingtonban járt még életében. A republikánus pártban a külpolitikai elit, Colin Powell-lel az élen, kijelentette, hogy Hillary Clintonra fog szavazni. Kérdés, hogy végül a fizetés és a karrier, vagy az elvek lesznek a fontosabbak" - fejtette ki a szakértő az InfoRádiónak.

Ugrósdy Márton hozzátette: a kampányban elmondottak alapján a pénzügyi kormányzatba a Wall Streetről kerülhetnek be emberek.

Horváth Gábor külpolitikai újságíró a védelempolitikai és igazságügyi terület lehetséges vezetői között John Bolton volt ENSZ-nagykövetet, Chris Christie-t, New Jersey kormányzóját, Jeff Session szenátort és Rudy Guilianit, egykori New York-i polgármestert említette.

Az elitcsere nem úgy néz ki, hogy Trump hoz magával a privát szférából fiatal, magasan kvalifikált, már bizonyított topmenedzsert, hanem vissza kell nyúlnia a Reagen- és Bush-elnökség idejére - emelte ki az újságíró.

Magyarics Tamás egyetemi docens nem kívánt találgatni a Trump-adminisztráció összetételét illetően.

A szakértők egyetértettek abban, hogy Donald Trumpnak az első elnöki évében kell véghez vinni terveit, utána már nehezebb lesz, ugyanis kongresszusi és szenátusi választások lesznek.

(A fenti MTI/EPA-képen Donald Trump, Melania Trump és Mitch McConnell, a Republikánus Párt szenátusi frakciójának vezetője látható.)