S&P: Nehéz negyedév előtt állnak a befektetési bankok

A negyedik negyedév sem lesz könnyebb az értékforgalmazói és befektetési banki üzletágnak, mint a harmadik volt, áll a Standard & Poor's pénteken Londonban kiadott átfogó szektorjelentésében, amely jelentősen rontotta az ágazatra adott bevételi előrejelzését.
NAPI Online, 2008. november 14. péntek, 17:29
Fotó:

A világ legnagyobb hitelminősítőjének elemzése szerint súlyos és elhúzódó világgazdasági visszaesés valószínűsíthető a következő időszakra, ami nagy súllyal nehezedik majd a globális befektetési banki és értékforgalmazási tevékenységre - írja az MTI-eco.

Vannak "előzetes jelei" annak, hogy a világszerte meghozott rendkívüli kormányzati, jegybanki és szabályozói intézkedések sora már kezdi oldani a hitelpiacon kialakult szélsőséges állapotokat, azonban a bizalom teljes helyreállása hosszadalmas folyamat lesz, és a piac számos elsődleges szegmense, például a közép- és hosszú távú finanszírozás, gyakorlatilag továbbra is zárva van, áll a Standard & Poor's elemzésében.

Az S&P ennek alapján azt jósolja, a 2007-es csúcshoz képest a globális befektetési banki szektor bevétele összesen és átlagosan 50-60 százalékkal fog zuhanni, mire eléri a mélypontot. Ez alaposan rontott előrejelzés: a cég eddig 20-30 százalékos forgalom-visszaesést valószínűsített.

A Standard & Poor's szerint az amerikai Lehman Brothers befektetési bank bukása a további fejleményeket alapvetően meghatározó esemény volt. Sok befektetőt meglepett, hogy az amerikai hatóságok nem nyújtottak segítséget a banknak, különösen annak ismeretében, hogy a Bear Stearns/JP Morgan tranzakciót a Federal Reserve tevőlegesen támogatta, és a Freddie Mac/Fannie Mae jelzálogintézetek, valamint az AIG biztosító is támogatást kapott, áll az S&P elemzésében.

HOZZÁSZÓLÁSOK