S&P: újabb leállás jöhet Ameriában

Csaknem egy százalékkal csökkentette az amerikai gazdaság növekedését és legkevesebb 24 milliárd dollár veszteséget okozott az Egyesült Államoknak a szövetségi kormányzat részleges leállása - közölte szerdán a Standard & Poor's hitelminősítő.
MTI-Eco, 2013. október 17. csütörtök, 08:11
Fotó: Napi.hu

Ezzel a S&P szerint 0,6 százalékkal csökken az amerikai GDP a negyedik negyedévben. A hitelminősítő egyúttal 3-ról 2 százalék körüli értékre rontotta le az amerikai gazdaság idei növekedésére vonatkozó korábbi becslését.

A S&P felhívta a figyelmet arra, hogy Washingtonban most, a szövetségi kormányzat mint több mint két hétig tartó leállása és az adósságplafon emelése körül ugyanennyi ideig folytatott huzavona után, mindössze ideiglenes megoldás születetett. A politikusoknak a jövő év első hónapjaiig kevés idő áll rendelkezésükre egy hosszú távú kompromisszum kidolgozásához, ami várhatóan kihat majd a fogyasztói és a vállalkozói bizalomra.

"Ha az emberek attól félnek, hogy a kormányzati szintű katasztrófapolitika ismét felbukkanhat majd, és azzal együtt egy újabb leállás jöhet, vagy valami, ami még annál is rosszabb, akkor továbbra is félni fognak attól, hogy megnyissák a csekkfüzeteiket" - áll a hitelminősítő jelentésében.

A Standard & Poor's 2011-ben, az akkori hasonló válság után megvonta az Egyesült Államoktól az AAA szuverén osztályzatot, egy fokozattal, AA+-ra rontva az ország besorolását.

HOZZÁSZÓLÁSOK