Saját kormánya sem érti a miniszterelnököt - felpörög a brexit

Theresa May brit miniszterelnök saját kormánya tagjait is meglepve lényegében feladta a kabinet és az EU válási megállapodását, hogy időt nyerjen, mielőtt a parlament kiveszi a kezéből a brexit előkészítésének menedzselését. Nagy az esélye, hogy újabb kudarcra ítélt próbálkozásba fogott.
Komócsin Sándor, 2019. január 29. kedd, 11:12
Fotó: Getty Images

Theresa May brit miniszterelnököt az a veszély fenyegeti, hogy a brit parlament kiveszi a kezéből a brexit előkészítésének irányítását - írja a Bloomberg. A törvényhozás kedden egy sor módosító indítványról szavaz, amelyeket képviselők nyújtottak be a kormány és az EU válási megállapodásának megváltoztatása érdekében. Az egyezséget január 15-én kétharmados többséggel elutasították a képviselők, majd May ezt követően tárgyalt a parlamenti pártokkal arról, hogy milyen alternatívát tudnának támogatni. Mivel egyetlen ötlet sem kapna többséget, most a kormányjavaslat toldozgatásával és foltozgatásával próbálkoznak.

Támad az ellenzék

A felgyorsult események sorában a legfrissebb hír kedden reggel az volt, hogy az ellenzéki Munkáspárt vezetősége arra készül, hogy kötelezze a párt képviselőit annak a módosítónak a támogatására, amelynek elfogadásával a törvényhozás kezébe kerülne a brexit irányítása, és szinte biztosan elkerülhető lenne a megállapodás nélküli kilépés március 29-én. Ez a lehetőség gazdasági káoszhoz vezetne, amit a brit cégvezetők mindenképpen meg szeretnének úszni.

A benyújtóiról Cooper-Boles javaslatként ismert indítvány lényege, hogy ha a parlament és a kormány február 26-áig nem képes tető alá hozni valamilyen válási megállapodást az EU-val, akkor a törvényhozás automatikusan felhatalmazást kapna arra, hogy szavazzon a brexit időpontjának kilenc hónapos meghosszabbításáról. Ha a Munkáspárt teljes mellszélességgel e mögé a módosító mögé áll, akkor az ellenzéki és az Európa-párti kormánypárti képviselők szavazatával jó eséllyel átmehet a parlamenten.

Hazárdjáték

Valószínűleg ez is motiválhatta Mayt arra, hogy a keddi nagy szavazási csata előtt váratlanul felkaroljon egy másik módosító indítványt, amelyet Graham Brady konzervatív képviselő nyújtott be. Ez arra a kötelezné a kormányt, hogy keressen alternatív lehetőségeket a válási megállapodás úgynevezett ír záradékának helyettesítésére.

E szerint az Egyesült Királyság meghatározatlan ideig az EU vámuniója, ezen belül Észak-Írország az egységes piac része maradhat, ha a felek nem tudják kialakítani új kereskedelmi viszonyrendszerüket a következő két évben. A záradék értelme, hogy fenntartsa az ír-észak-ír határ jelképes státusát - ezért kell a két ír államnak egy szabályozási rendszerbe tartoznia.

A kormány eddig azt kommunikálta, hogy az EU-val tető alá hozott (és két hete a parlamentben csúnyán leszavazott) megállapodásának nincs alternatívája. Ezt adta fel a Brady-módosító támogatásával a miniszterelnök, mégpedig úgy, hogy ezzel saját kormányának tagjait is meglepte. A Financial Times (FT) idézi egyiküket, aki elárulta, hogy a Brady-féle módosítás támogatásáról nem volt szó kormányülésen. Egy másik kormánytag úgy látja, hogy főnöke kapkodva, félkézről hoz döntéseket.

Nem létező esély

May azért fogott bele a hazárdjátékba - vélik szakértők -, hogy megnyerje a brexiter tory képviselők egy részének támogatását. Vannak, akik nem alkusznak, például Boris Johnson volt külügyminiszter azt várja, hogy az ír záradékot egyszerűen vegyék ki az egyezségből és dobják a kukába.

Ugyanakkor ha a kormány támogatását élvező Brady-módosítót le is szavazza a törvényhozás, de jóval kisebb arányban, mint amekkora vereséget az eredeti kormányjavaslat két hete elszenvedett, akkor a kormányfő azzal házalhat az EU-ban, hogy ha "finomítani" lehetne kettejük egyezségén, akkor azt esetleg elfogadná a londoni parlament is. A gond az, hogy az EU többször világossá tették: az elfogadott válási egyezségen csak kozmetikai változtatásokat tart elfogadhatónak.

May emellett szintén váratlanul előállt azzal a javaslattal is, hogy február közepén lehetővé tesz még egy érdemi parlamenti szavazást a brexit ügyében. Az FT értékelése szerint ezzel is az a célja, hogy időt nyerjen, mert az érzetet kelti a képviselőkben, hogy lesz még lehetőségük módosítani a brexitmegállapodást, például elfogadtatni a Cooper-Bales javaslatot. Ezért lemondhatnak arról, hogy a keddi szavazáson erőltessék ezt. Úgy tűnik azonban, hogy ez a számítás sem jön be.

Titkos paktum is készül?
Kiszivárogtatott hír szerint a tory brexiterek és Európa-pártiak titokban közös javaslatot készítenek a brexitmegállapodás módosítására - adta hírül a Financial Times. Ez két új elemet tartalmazna. Az egyik, hogy a március 29-ét követő átmeneti időszak nem 2020 végéig, hanem egy évvel tovább, 2021 végéig tartana. Ez alatt az idő alatt még a jelenlegi szabályok lennének érvényesek a felek között, azaz például az EU-s állampolgárok szabadon utazhatnának be az Egyesült Királyságba, illetve a londoni kormány befizetne az uniós költségvetésbe.

A másik módosítás az ír záradékot érintené. Ezt egy úgynevezett biztonsági hálóval helyettesítenék, amely valójában egy olyan időszak lenne, amelyben a szigetország és az EU egyaránt felkészülne arra, hogy a kereskedésük a Kereskedelmi Világszervezet szabályai szerint fog folytatódni, de mindent megtennének annak érdekében, hogy ezt elkerüljék egy kölcsönösen előnyös kereskedelmi szerződés kidolgozásával. A titokban tárgyaló képviselők szerint ennek az időszaknak az ír záradékhoz hasonlóan nem lenne záróidőpontja, azaz a végtelenségig tarthatna, viszont szemben a záradékkal a WTO-feltételek életbe lépésének lehetősége arra ösztönözné a feleket, hogy megállapodjanak egymással.

Első ránézésre ennek a javaslatnak az lehet az értelme, hogy átfogalmazza az eredetit, amely így már elfogadható lenne a brexitereknek, akik közül sokan rájöttek, hogy ha nem fogadják el a kormány válási megállapodását, akkor elmaradhat a brexit. Ennél jobb, ha rossz feltételekkel kilép az ország az EU-ból, a valós függetlenséget, meg majd utána valahogy összehozzák.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.01.29 23:27

@zana: "Az EU a kommunizmus útjára lépett?
Elment az eszed?"

Az a baj hogy nekünk már édesmindegy hogy az EU milyen útra lépett mikor országunkat Bangladessé tették a gazdáid, pártállástól függetlenül, orsós-seggnyaló buzeráns cigánycsicska féreg.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mecsabesz, 2019.01.29 22:56

@zana: Az idő pörög, várd ki a végét, fognak még a nem túl távoli jövőben cifra dolgok történni. Te melletted meg elment a világ, mert ha tájékozódnál, már rég nem egypólusú világot élünk, a feszültség egyre nő mindenütt. Igen az EU egyre jobban kezdi a kommunizmus jegyeit magán viselni, egyes országokkal kivételezik, másokat meg agyon szankcionál....s ez csak a jéghegy csúcsa....várd ki a végét..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.01.29 22:04

@Mecsabesz:
Az EU a kommunizmus útjára lépett?
Elment az eszed?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mecsabesz, 2019.01.29 18:58

Ez az egész brexit egy bohózat a köbön. A katalánotok nem engedték szavazni, az íreknek egyszer volt lehetőségük: Nem éltek vele, Koszovónak lehetett, a Krímnek nem, pedig a Krímen 3-rom is volt, de mindháromszor nem ismerték el.. No a lényeg, hogy a népszavazás intézményét mindenütt sárba tiporják, ha nem az a eredmény jön ki, amit akarnak......De ez még ragozható tovább!: Migráns szavazás, Osztrákban az Elnök szavazás.... Az EU már rég a kommunizmus útjára lépett....meg is van jövendölve, hogy egy kis időre visszafog térni a kommunizmus, de pusztítóbb lesz, mint az előző kommunizmus......
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2019.01.29 17:11

A fonnyadt tehetségtelen kétkulacsos ( vagy ki tudja mennyi ) banya az utolsókat vergődi. Épeszű ember ezzel a szánalmas némberrel már nem számol. Szerintem már a saját családja is kiröhögi, vagy jobb esetben kínos nekik...


De a miniszterelnöki asztalba kapaszkodik 10 körömmel...XDDDD


A Gyűrűk Ura filmben Gollamot játszó színésznek van egy paródiája róla, aki teheti nézzem meg. Szenzációs !!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html