A volt belügyminiszter egy sajtóinterjúban úgy vélte, hogy a kormánykoalícióban résztvevő két kereszténypárt egyre jobban eltávolodik eredetileg képviselt irányvonalától és félő, hogy választóinak egy része ezért átpártol a keményen konzervatív jelszavakat hangoztató Alternativa Németország számára elnevezésü új párthoz. Ez ugyan még nem jutott be a szövetségi törvényhozásba, de Türingia, Szászország és Brandenburg parlamentjében már több képviselővel is jelen van.

Egy nemrég készült felmérés pedig kimutatta, hogy idén valamennyi párt vesztett taglétszámából, csupán az AfD rövidítéssel ismert, magát Alternatíva Németország számára nevű párt támogatóinak tábora bővült.

Hans Peter Friedrich volt belügyminiszter szerint azonban az iszlám-ellenes PEGIDA mozgalom erősödése is jórészt arra vezethető vissza, hogy Angela Merkel egyre inkább a szociáldemokraták és a zöldek által képviselt eszméket próbálja beiktatni politikájába.

Hasonló szellemben nyilatkozott a Kereszténydemokrata Unió belpolitikai szakértője is. Wolfgang Bosbach rámutatott arra, elhibázott azt hinni, hogy a konzervatív tábor amúgyis Merkelre voksol, tehát nincs szükség az általuk képviselt elvek kidomborítására.

A berlini koalícióban ugyancsak résztvevö Keresztényszociális Unió egyik vezetője, Hans Michelbach pedig még élesebben bírálta a kancellárt, amikor úgy vélte, hogy Merkelnek gondoskodnia kell arról, hogy ne lépjen fel hasadás a konzervatív választók körében - olvasható az inforadio.hu-n.