Sajátrészvény láz Japánban

Sajátrészvény-vásárlási lázban égnek a japán vállalatok: az április 1. óta tartó üzleti évben 922 cég hozta nyilvánosságra ez irányú szándékát. A hatalmas készpénzkészletekkel rendelkező cégek terveik szerint 7,76 billió jen (62,5 milliárd dollár) értékben vásárolnának saját részvényeikből (közgyűlési jóváhagyás esetén).
Mezősi Tamás, 2002. június 3. hétfő, 11:24

A tavaly októberben hatályba lépett új törvény sokkal nagyobb mozgásteret biztosít a japán cégeknek a sajátrészvény kezelés terén. Míg korábban az ilyen papírokat csak az alaptőke leszállítására, esetleg opciós programok finanszírozására használhatták, addig az új szabályozás gyakorlatilag mindenféle hagyományos értékpapír-műveletet engedélyez.
A jogalkotók az új törvénytől, - illetve a hatására beinduló vásárlásoktól - a tulajdonosi struktúrát átláthatatlanná tevő kereszttulajdonlás egyszerűsödését, illetve a tőzsdében csalódott, régóta szenvedő kisrészvényesek készpénzes kárpótlását reméli. A hatalmas felesleges pénzvagyonnal rendelkező társaságok számára kedvező üzleti lehetőséget nyújthat saját részvényeik megvásárlása, a piacon forgó - viszonylag olcsó - papírok számának csökkenésével az egy részvényre jutó eredmény mindenképp emelkedik. A vezető társaságok közül a Sony 650 milliárd jen értékű papír, - a teljes állomány közel 10 százalékát kitevő mennyiség - megvásárlásához kéri részvényesei hozzájárulását a júniusi közgyűlésen, a Toyota hasonló nagyságrendű üzlet keretében saját részvényeinek 4,7 százalékát tervezi megvásárolni.

HOZZÁSZÓLÁSOK