Jan Hamácek, aki egyben a koalíciós kormány alelnöke is, megjegyezte: a CSSD elnökeként őt is nyugtalanítja Orbán Viktor kormányának néhány lépése - írja az MTI.

"Nincs szó semmiféle Magyarország felett hozott bírósági ítéletről a migrációs válságban elfoglalt álláspontja miatt. Az Európai Parlament képviselőinek az időszerű magyarországi helyzetről alkotott véleményének a kifejezéséről van szó" - nyilatkozott Hamácek újságíróknak a CTK hírügynökség szerint. A politikus úgy véli, a szavazás jelzés, hogy az európai államok elégedetlenek azokkal a lépésekkel, amelyeket az Orbán-kormány tesz.

"Orbán Viktor kormányának néhány lépése, például a bíróságokkal vagy a független médiával szemben, engem is nyugtalanít" - mutatott rá Hamácek.

A szociáldemokrata cseh politikus emlékeztetett: a CSSD magyarországi partnerpártja ellenzékben van, és nagyon kritikusan viszonyul az Orbán-kormányhoz. "Megértem azokat a képviselőket, akik elindítottak egy eljárást" - tette hozzá Hamácek.

A Cseh Szociáldemokrata Pártnak négy képviselője van az Európai Parlamentben. Egy képviselő nem szavazott, egy elutasította a jelentést, egy tartózkodott, míg a negyedik, Miroslav Poche, akit a CSSD a külügyminiszteri tisztségre jelölt, de az államfő és a kormányfő ezt egyaránt elutasította, megszavazta a Sargentini-jelentést. Jan Hamácek azt mondta, hogy pártelnökként nem fog foglalkozni a szavazással.

A cseh bel- és külügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy az EP-szavazás csak egy folyamat kezdete, amelyről nem tudni, hogy hogyan végződik.

Amennyiben az Európai Tanács szavazna Magyarország szavazati jogainak megvonásáról, minden tagállam egyetértésére szükség lenne. "Csehország ebben az esetben kialakítaná megfelelő álláspontját" - tette hozzá Hamácek. Ez természetesen nem egy EP-képviselő szerdai szavazata alapján történne meg - tette hozzá.

Jan Hamácek még korábban, a közszolgálati Cseh Televízió február 25-i vitaműsorában azt mondta, hogy a migráció kérdésében Csehország egyértelműen Magyarország mellett van. Szerinte azonban probléma, ha egy politikus (Orbán Viktor) megpróbálja lebontani a mai liberális demokratikus rendszert. "Ezt már nem támogathatjuk" - szögezte le Hamácek, aki korábban négy évig a parlamenti alsóház elnöke volt. A politikus úgy látja: Csehországot jelenleg ilyen veszély nem fenyegeti, de a problémára figyelni kell.

A fotó forrása: Európai Parlament.