Heinz-Chrtistian Strache, a radikális Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke és az ország alkancellárja is vitatja, hogy szabályos volt az Európai Parlament szerdai szavazása a magyar jogállamiság hiányát megállapító Sargentini-jelentésről. A magyar kormány már régen vitatja, hogy a döntésnél nem vették figyelembe a tartózkodó szavazatokat - ez az Európai Parlamentben általános gyakorlat -, így valójában nem kétharmaddal, hanem 64 százalék körüli eredménnyel fogadták volna csak el azt. A minősített többség viszont szükséges ahhoz, hogy elinduljon az uniós atombombaként emlegetett 7. cikkely szerinti eljárás, melynek a végén az Európai Tanács akár fel is függesztheti a magyar kormány szavazati jogát az uniós döntéshozásban - írja a Heute.at.

Strache az ügyben fel is szólította Karin Kneissl külügyminisztert, hogy kérje fel az Európai Bizottság Jogi Szolgálatát, vizsgálja felül a szerdai szavazás eredményét. "Sok dologban egyetértek azzal, amit a magyarok vitatnak" - mondta Strache vasárnap, aki szerint a jogi felülvizsgálat az egyetlen lehetőség, hogy megbizonyosodjanak, hogy a Sargentini-jelentésről hozott döntés szabályos és érvényes. Az alkancellár azért is fontosnak tartja a kérdés tisztázását, mert szerinte a keleti és a nyugati tagállamok közötti szakadék mélyülhet csak attól, ha a 7. cikk szerinti eljárás megindul.

Pénteken Strache fogadta az olasz Matteo Salvini miniszterelnök-helyettest és belügyminisztert, aki a szintén radikális észak-olasz Liga Párt vezetője. A két politikus kiállt a magyar kormány mellett. "Néhány hónap múlva Orbán Viktorral együtt kormányozzuk majd Európát" - mondta Salvini, utalva arra, hogy májusban újra EP-választások lesznek, ahol Orbánnal közösen egy populista front alakulhat szemben a jelenleg domináns Európai Néppárttal és a baloldali pártokkal.

A fotó forrása: Georg Hochmuth/APA/AFP.