A Magyarországgal kapcsolatos európai parlamenti (EP) szavazásról beszámol a BBC is, amely az első reakciók egy részének ismertetésével zárja cikkét. Idézik Szijjártó Péter külügyminisztert, aki szerint az EP döntése a bevándorláspárti politikusok piti bosszúja.

Egyes politikusok más országból szintén védelmükbe vették az Orbán-kormányt. Az első helyre Nigel Farage, a a brit függetlenségi párt volt elnöke, a brexit elkötelezett híve állt, aki a keddi vitában is azt ajánlotta a magyaroknak, hogy kövessék a briteket az EU-s kilépés útján.

Orbán Viktor hős

Az Európai Parlament Magyarország szavazati jogának megvonására szavazott, amivel az EU autoritárius szorítása még keményebbé vált - írta Farage twitterüzenetében. A politikus arra utalt - némileg talán eltúlozva értelmezve az EP állásfoglalását -, hogy az uniós 7. cikkely szerinti eljárás végén, ha az összes EU-tagállam első számú vezetője egyetért vele, megvonhatják Magyarország uniós szavazási jogát.

Geert Wilders holland politikus (képünkön), akit a BBC úgy jellemez, hogy iszlámellenes, populista irányvonalat visz, kifejezetten kedvezően nyilatkozott (szintén twitterüzenetben) Magyarország miniszterelnökéről. Magyarország példát mutat minden EU-tagállamnak és Orbán hős, aki Nobel-díjat érdemel - írta túláradó lelkesedéssel.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke viszont azt mondta, hogy ha EP-képviselő lett volna a szavazás idején, akkor az igen gombot nyomta volna meg a "magyar ügyben". Az Európai Bizottság a rendelkezésére álló lehetőségekkel élve kötelezettségi eljárást indított azok ellen az országok ellen, amelyek nem tisztelik az uniós jogot. Egyetértek a mai döntéssel - twitterezte a szerdai szavazás után.

A fotó forrása: Reuters