"Bizonyos értelemben ez egy demokrácia elleni merénylet, hiszen nincs olyan európai ország, amelynek kormánya ilyen magas társadalmi támogatást élvezne" - jelentette ki Ziobro az MTI szerint.

Egyetértett Orbán Viktor előző napi strasbourgi beszédében elhangzott szavaival, miszerint az uniós alapszerződés 7. cikke szerinti eljárás kezdeményezése büntetés a migráció ügyében képviselt magyar álláspontért.

Ziobro szerint Magyarország és Orbán Viktor nagy érdeme, hogy a bevándorlás témájában "merészelt szembeszállni Európa befolyásos embereivel, köztük Angela Merkel német kancellárral" és "megmondani, hogy nem egyezünk bele az Európára nézve valódi biztonsági veszélyt jelentő, Afrikából és más országokból érkező emberek millióinak szabad beáramlásába".

A lengyel miniszter szerint "a magyarok elhárítják az EU részéről őket érő támadást". "Lengyelország ebben segíteni és támogatni fogja Magyarországot" - hangsúlyozta Zbigniew Ziobro.

Nem szavazzák meg a Magyarország elleni szankciókat

Szerda este a lengyel külügyminisztérium is közleményt adott ki, melyben közlik: Lengyelország a Magyarországgal szembeni esetleges szankciók ellen fog szavazni az európai intézményrendszer különböző fórumain.

A tárca honlapján megjelent közlemény szerint Lengyelország külügyminisztériuma aggodalommal tekint az Európai Parlament szerdai döntésére, amely támogatja Magyarország ellen az uniós alapszerződés hetes cikke szerint indítandó eljárást. Hangsúlyozták: "minden EU-tagállamnak szuverén joga olyan belső reformokat végrehajtani, amelyeket megfelelőnek tart. Az egyes tagállamokkal szemben indított eljárások egyedül azt a célt szolgálják, hogy a tagállamok közötti megosztottság mélyüljön, egyúttal pedig az állampolgárok európai intézményekbe vetett hite tovább csökkenjen".

Képünk forrása: Shutterstock