Egyre nagyobb bajban a Fidesz - a lengyelek is ellene fognak szavazni Strasbourgban

A Sargentini-féle magyar különjelentés elfogadása mellett készülnek szavazni a Lengyelországban ellenzékben lévő Polgári Platform (PO) és Lengyel Parasztpárt (PSL) képviselői, akik az Európai Parlament legnagyobb frakciójának, az Európai Néppártnak (EPP) a tagjai - derül ki a Rzeczpospolita lengyel napilap keddi cikkéből.
Dzindzisz Sztefan, 2018. szeptember 11. kedd, 13:10
Fotó: Reuters

Jedrzej Bieleckinek, a jobbközép független lap cikkírójának Janusz Lewandowski volt lengyel uniós biztos, a PO európai parlamenti képviselője, elmondta: "A 7. cikk elindítása mellett szavazunk, bár ez ügyben nem lesz pártfegyelem." Lewandowski azzal érvelt: a jogállamiság tekintetében Magyarországon és Lengyelországban "hasonlóak a fejlemények". "Képmutatás lenne - mondta -, ha Magyarországhoz másképp viszonyulnánk, mint Lengyelországhoz, csak azért, mert a Fidesz az EPP tagja." A Fideszhez való viszony miatt "a szociáldemokraták és a liberálisok egyébként folyamatosan támadják (az EPP-t)" - fűzte hozzá a lengyel EP-képviselő, felidézve: Varsó esetében az egész EPP az eljárás megindítása mellett szavazott.

Tavaly novemberben az Európai Parlament (EP) többségi frakciói Lengyelországra vonatkozóan megszavazták az uniós alapszerződés 7. cikke szerinti eljárás megindítását előkészítő határozatot, s a procedúrát 2017 végén az Európai Bizottság elindította. Lengyelország ügyében a Polgári Platform EP-frakciójának vezetése úgy döntött, hogy tagjai tartózkodni fognak a szavazáskor, a 22 fős frakcióból mégis 6-an a határozat elfogadására szavaztak, míg Lewandowski tartózkodott a szavazástól.

Jedrzej Bielecki a cikkben rámutat: a PO és a PSL képviselői a német Kereszténydemokrata Unió/Keresztényszociális Unió (CDU/CSU) tagjai után a legnagyobb csoportot alkotják az EPP-ben.

A cikkben Elmar Brok CDU-s EP-képviselőt is megszólaltatták, szerinte a szerdai szavazás Orbán Viktor miniszterelnök keddi strasbourgi fellépésén múlik. "Mindenki közülünk ezt követően fog dönteni. Nem lesz pártfegyelem" - mondta el a Rzeczpospolitának Brok.

Bielecki ezzel kapcsolatban megjegyzi: nem hivatalos értesülések szerint Orbán "megállapodott Manfred Weberrel (a CSU elnökével), hogy a hétperces fellépése +békülékeny+ lesz, különösen a külföldi civil szervezetek, valamint a Soros György által finanszírozott Közép-Európai Egyetem magyarországi tevékenységét tekintve". Közben Orbán a Facebookon üzent.

A Rzeczpospolita szerzője úgy látja: a magyar különjelentésről szóló szerdai EP-szavazás veszélyezteti Manfred Weber néppárti EP-frakcióvezető múlt héten bejelentett indulási szándékát az Európai Néppárt csúcsjelölti tisztségéért (és ezzel az Európai Bizottság elnöki tisztségéért). A német politikusnak akkor lenne esélye a bizottsági elnöki poszt betöltésére, ha az EPP a jövő évi EP-választások után is megmaradna a legerősebb frakciónak. Ez Bielecki szerint "sokkal nehezebb lesz, ha Orbán Viktor Fidesze kilép a klubból". Fidesz távozása viszont "elkerülhetetlennek tűnik, amennyiben a EPP-képviselők többsége úgy találja, hogy Budapesten megsértik az +európai értékeket+" - értékeli a Rzeczpospolita szerzője.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.09.11 13:29

"a Lengyelországban ellenzékben lévő Polgári Platform (PO) és Lengyel Parasztpárt (PSL) képviselői"

Azaz nem "a lengyelek", hanem a lengyel ellenzék törpepártjai. Mintha a DK-s Niedermüller szavazataira "a magyarok" szavazataként hivatkozna a liberálmédia, amelyet, mint az ismét bebizonyosodott, könnyebb utolérni mint a sánta kutyát.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri, 2018.09.11 13:28

@na4: na...már következik a mosdatás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2018.09.11 13:22

Semmi tétje nincs. Nem jogi határozat, csak szófosás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html