"Minden megtettünk a (német) kancellár és én azért, hogy az angolok is részesei legyenek a megállapodásnak. De mostantól egyértelműen két Európa létezik. Az egyik több szolidaritást és szabályozást akar a tagok között. A másik az egységes piac logikájához ragaszkodik" - fogalmazott a francia államfő. Megismételte korábbi álláspontját, miszerint "elfogadhatatlan" volt David Cameron brit miniszterelnök kérése Brüsszelben a pénzügyi szolgáltatásokra vonatkozólag. "A válság a pénzügyi világ szabályozatlanságából fakadt, nem fogadhatunk el visszalépést. Európának a még több szabályozás irányába kell haladnia" - tette hozzá Sarkozy.

Nem aktuális London távozása a közös piacról

Ugyanakkor megerősítette, hogy Európának "szüksége van Nagy-Britanniára", és "szerencsére egyáltalán nem aktuális London távozása a közös piacról". Hangsúlyozta, hogy Párizs továbbra is ragaszkodik a Londonnal folytatott partneri viszonyhoz, emlékeztetve arra, hogy Franciaország Nagy-Britanniával együtt kezdeményezte a líbiai beavatkozást, amelyben a "David Cameron brit kormányfő bátran viselkedett". Ezenkívül Párizs és London a nukleáris energiához való viszonyban is ugyanazt azt az álláspontot képviseli, valamint a védelmi politika terén is szoros együttműködést folytat - hívta fel a figyelmet a francia elnök.

Megítélése szerint a csúcstalálkozó döntő lépés volt az európai integráció felé és megteremtette az elrugaszkodás és a válságból való kilábalás feltételeit, amelyek közül a valódi gazdasági kormányzás megteremtését emelte ki Sarkozy.

Az a tény, hogy a kormányzás felelőssége visszatér az állam- és kormányfőkhöz, vitathatatlan demokratikus előrelépést jelent az előző helyzethez képest, amikor is minden az Európai Központi Bank (ECB) és a stabilitás paktum bizottsága körül szerveződött - vélte a francia elnök. Szerinte az Európai Bizottság számára is világosabbá váltak a dolgok, mert annak feladata lesz a szerződések betartatása és a szankciók alkalmazása.

A tagállamok nem mondanak le gazdasági szuverenitásukról

Sarkozy úgy látja, hogy a megállapodással a tagállamoknak nem kell lemondaniuk a gazdasági szuverenitásukról. A szuverenitásnak demokratikusan megválasztott kormányok által történő megosztott gyakorlásáról van szó. Megerősítjük a szuverenitásunkat és a függetlenségünket azzal, hogy azt barátokkal, szövetségesekkel, partnerekkel gyakoroljuk - mutatott rá az elnök. Hozzátette: egyetlen új döntési terület sem kerül átadásra valamilyen nemzetek feletti hatóságnak.

Sarkozy arra is kitért az interjúban, hogy a francia államadóssághoz kapcsolódó tripla A hitelminősítés elvesztése "nehézséget" jelentene, de nem lenne "leküzdhetetlen" a kormányzat számára. "Ami a legfontosabb az a gazdaságpolitikánk és az eltökélt kiadáscsökkentő stratégiánk hitelessége" - mondta a francia elnök. Hozzátette: minden kötelezettségvállalásunkat szigorúan teljesítjük.