BUX
41516

Sarkozy: még nem jött el az eurókötvény ideje

Az eurókötvény bevezetése lehet az európai integráció befejező aktusa, ennek azonban még nem jött el az ideje, eurókötvény helyett egyelőre a gazdasági együttműködés erősítésére kell törekedni - mondta Nicolas Sarkozy francia elnök kedden Párizsban, Angela Merkel német kancellárral közös sajtótájékoztatóján.

NAPI, 2011. augusztus 16. kedd, 18:57

A pénzügyi válság fellángolása miatt rendezett rendkívüli francia-német csúcstalálkozó után tartott tájékoztatón Sarkozy elmondta: az együttműködés jegyében egy új intézményt, egyfajta gazdasági kormányt kell felállítani, és valamennyi euróövezeti tagország jogrendszerében be kell vezetni a kiegyensúlyozott államháztartás követelményét - mondta Sarkozy, aki - Merkellel együtt - egyebek mellett arra is javaslatot tesz, hogy mind a 17 eurózónás tagállamban a kiegyensúlyozott költségvetés melletti elkötelezettség jegyében az országok kormányai 2012 nyaráig foglalják alkotmányukba a kitűzött célt.

A két uniós döntéshozó a határokon átívelő hatékonyabb gazdasági kormányzás biztosítása érdekében arra is javaslatot tenne, hogy állítsanak fel egy 2,5 éves elnökségi rendszert, amelynek keretében az eurózóna vezetői évente kétszer találkoznának. Ennek jegyében most az Európai Tanács elnökét, Herman van Rompuy kérnék fel, hogy 2,5 évre váljon az eurózónás tanács vezetőjévé is.

A francia elnök emellett hangsúlyozta az euró megvédése melletti elköztelezettségüket, illetve Németoszág és Franciaország ebbéli sajátos felelősségét Európán belül.

"Németország és Franciaország teljesen elkötelezett az euró, mint közös valuta erősítésében" - hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár. Ehhez pedig nyilvánvalóan a pénzügyi és gazdasági politikák nagyobb összehangolására van szükség az eurózónán velül - mondta Merkel.

Sarkozy emellett bejelentette: Franciaország és Németország a pénzügyi tranzakciókat terhelő új közös adónem bevezetésére is javaslatot tesz szeptemberben.

Sarkozy hangsúlyozta: megfelelő nagyságú az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF), a 440 milliárd eurós euróövezeti mentőalapot nem szükséges bővíteni.

A két vezető találkozóját - amelynek a piacok lenyugtatása volt a célja - a befektetők is kiemelt figyelemmel követték. Erről bővebben itt olvashat.