Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Akik Marine Le Penhez közelednek, ki vannak zárva. De azok akik a nemzetgyűlési választások előtt (június 11. és 18.) közelednek Macronhoz, azok is ki vannak zárva" - fogalmazott a jobbközép politikus néhány órával a pártja 38 tagú nemzetgyűlési kampánystábjának első ülését követően.

Miután a családtagjai tisztázatlan parlamenti foglalkoztatása miatt ügyészi eljárás alá került Francois Fillon konzervatív jelölt az elnökválasztás első fordulójában 20 százalékos támogatottsággal a harmadik helyen végzett, a Köztársaságiak a szétesés szélére kerültek.

A párt mérsékelt szárnya élén Francois Fillonnal és Nicolas Sarkozy volt államfővel Macron támogatására kérte a párttagságot a második fordulóban, a vezetőség egy része viszont erre nem volt hajlandó, hanem inkább tartózkodásra szólított fel, de olyan vezető politikus is megszólalt, aki inkább Le Pent támogatja.

A belső konfliktusok rendezésére a pártvezetés kedden ismételten ülést tartott Párizsban, amely után a vezető politikusok arra figyelmeztettek, hogy el kell kerülni a személyes vitákat a párt élén.

"Minden szó, amely gyengítheti a jelöltjeinket a nemzetgyűlési választásokon, katasztrofális" - mondta Eric Worth korábbi költségvetési miniszter. "Vagy együtt győzünk vagy megosztottan veszítünk" - tette hozzá.

Gérard Larcher, a szenátus jobboldali elnöke a Le Figaro című napilapnak adott interjúban a jobboldalon belüli "személyes stratégiák" elkerülésére kért mindenkit. Szerinte valamennyi jobboldali képviselőnek ügyelnie kell arra, hogy ne robbantsa szét a pártot.

A jobboldal azt reméli, hogy a június 11- és 18-i kétfordulós nemzetgyűlési választásokat követően többséggel rendelkezhet a nemzetgyűlésben, és úgynevezett politikai társbérletre kényszerítheti Emmanuel Macron centrista államfőt, akit várhatón vasárnap elnöknek választanak a franciák. Ebben az esetben Francois Baroin lehet a miniszterelnök, aki Nicolas Sarkozy kormányának gazdasági minisztere volt. Szerinte a jobbközép marad "az utolsó stabilitási pont a teljes politikai felfordulásban". Baroin úgy látja, hogy a franciák többsége az első fordulóban a változásra szavazott, de ahhoz Macron új politikai mozgalmának nem lesz meg a kellő többsége a nemzetgyűlési választásokon.

A Köztársaságiak jövő héten hozzák nyilvánosságra a választási programjukat.